Spašavanje

Dizalica, utovarivač, vozila...: Skoro milijun i pol maraka za opremanje Civilne zaštite Mostara

Planira se nabaviti utovarivač za Službu za ananaciju terena vrijednosti 350 tisuća maraka
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 06. 2020. u 09:58 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdvojeno je skoro milijun i pol maraka za strojeve i opremu Civilne zaštite Grada Mostara.

Naime, Grad Mostar donio je odluku o izmjeni i dopuni Plana javni nabava za 2020. godinu Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo. Odluku je potpisao gradonačelnik Ljubo Bešlić 4. svibnja, a ista je na stranicama Grada objavljena 18. lipnja.

Izmijenjenim Planom, planira se nabaviti utovarivač za Službu za ananaciju terena vrijednosti 350 tisuća maraka, vozilo s platformom do 50 metara za Službu za spašavanje s visine, za pola milijuna KM.

Za 150.000 maraka trebala bi se nabaviti i mobilna oprema za spašavanje iz ruševina, a isti iznos planiran je i za kupovinu terenskog vozila i opreme za potrebe Službe za prvu medicinsku pomoć.

Vatrogasno vozilo i oprema za dobrovoljna vatrogasna društva, također bi se nabavila. Vrijednost toga je 200.000 KM. Oprema i materijalno-tehnička sredstva za Službu za spašavanje na vodi i pod vodom kupila bi se za 49.000 maraka, a za isto toliko nabavlja se oprema i sredstva za Gorsku službu spašavanja.

Podsjećamo, prema Programu razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) za razdoblje od 2018. do 2024. godine civilna zaštita u Mostaru nije samostalna služba, nego djeluje pri gradskom Odjelu.

U njoj su formirane službe: Služba za čišćenje i asanaciju terena, Služba za spašavanje s visina, Služba za spašavanje iz ruševina, Služba za vodosnabdijevanje, Služba za zaštitu i spašavanje životinja, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom, Služba za medicinsku pomoć i Služba Crvenog križa Grada Mostara.

 

Dva zaposlenika rade u Operativnom centru civilne zaštite, dok su u jedinici opće namjene formirana tri voda sa ukupno 139 pripadnika, a ima se i 11 povjerenika civilne zaštite u mjesnim zajednicama Grada Mostar. Unatoč izvanrednoj situaciji tijekom pandemije, pripadnika civilne zaštite, za razliku od susjednih gradova, građani Mostara nisu imali priliku vidjeti.

Kopirati
Drag cursor here to close