Gdje će novac?

Skoro 4 milijarde za 244 projekta

Trenutno se provede projekti vrijedni milijardu i 189,02 milijuna KM koji se financiraju iz domaćih sredstava…
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 08. 2019. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora, usvojilo je Nacrt programa javnih investicija/razvojno-investicijskog programa institucija BiH za razdoblje 2020 – 2022.

Nakon što institucije BiH ažuriraju podatke o projektima u skladu sa nastalim promjenama, kao i promjenama nastalim u procesu pripreme Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, Ministarstvo financija i trezora dostavit će  Vijeću ministara BiH na usvajanje Prijedlog programa javnih investicija/razvojno-investicijskog programa institucija BiH.        

Nacrt programa sadrži podatke o ukupno 244 projekta u ukupnoj vrijednosti 3 milijarde i 761,19 milijuna KM, od čega se 3,4 milijarde KM odnose na ulaganja u kapitalne projekte. Vrijednost projekata koji direktno doprinose socioekonomskom razvoju iznosi 2,7 milijardi KM.

Trenutno se provede projekti vrijedni milijardu i 189,02 milijuna KM koji se financiraju iz domaćih sredstava, putem proračuna, granta i vlastitih sredstava i iz ino-sredstava (zajmova i grantova).         

Istodobno, Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je Pravilnik o kriterijima za financiranje i sufinanciranje projekata u oblastima od javnog interesa koje provode udruženja i fondacije.

Na ovaj način se u institucijama BiH uspostavlja jednoobrazan, transparentan i efikasan sustav financiranja, sufinanciranja, praćenja i procjene učinaka grant projekata u oblastima od javnog interesa koje provode udruženja i fondacije.

Pravilnik otklanja nedostatke u procesu upravljanja grantova u institucijama BiH, u skladu sa preporukama Ureda za reviziju institucija BiH. Istovremeno, između ostalog, propisuje da se financiranje  i sufinanciranje projekata udruženja  i fondacija zasniva na principima planiranja i na osnovu javnog poziva te jednakog tretmana podnositelja prijava na javni poziv.

Kopirati
Drag cursor here to close