problem kod nas

SDA: Migrante razmjestiti i u druge krajeve BiH, a ne samo u područja gdje žive Bošnjaci

Pokušaj da se, pored postojećih, uspostavi još jedan migrantski centar u blizini naselja gdje žive Bošnjaci predstavlja nastavak diskriminatorne i nepravedne prakse koja se ne može nastaviti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 12. 2020. u 17:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije (SDA) daje punu podršku ministrima iz reda Bošnjaka koji su na današnjoj sjednici Vijeća ministara bili protiv uspostavljanja privremenog centra za smještaj migranata u naselju Ciljuge, na području općine Živinice.

Pokušaj da se, pored postojećih, uspostavi još jedan migrantski centar u blizini naselja gdje žive Bošnjaci predstavlja nastavak diskriminatorne i nepravedne prakse koja se ne može nastaviti. Nedopustivo je da Vijeće ministara po pitanju migrantske krize odlučuje na temelju nepisanog entitetskog i etničkog kriterija po kojem se migranti mogu smještati isključivo na teritoriji jednog entiteta i to samo u dijelovima gdje živi jedan narod, saopćeno je iz SDA.

Kako navode iz ove stranke, Vijeće ministara već duži period ne radi svoj posao kada je u pitanju migrantska kriza, te je sav teret odgovornosti prebačen isključivo na Ministarstvo sigurnosti BiH, a kojem pri tome nisu dati potrebni instrumenti za suočavanje sa ovakvom vrstom krize.

''Zahtijevamo od Vijeća ministara da usvoji potrebne strateške dokumente i konačno osigura Ministarstvu sigurnosti potrebne materijalne i ljudske resurse, kao i da se teret migrantske krize raspodijeli na sve dijelove Bosne i Hercegovine i da se na taj način preduprijedi humanitarna katastrofa koja prijeti u nastupajućim zimskim mjesecima'', zaključuje se u priopćenju za javnost SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close