Usklađivanje zakona

Šarović: BiH s ispunjavanjem obaveza kasni tri godine

Šarović je rekao kako je usklađivanje zakona unutrašnje opredjeljenje BiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 28. 01. 2018. u 09:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina trebala je do 1. siječnja 2015. godine završiti usklađivanje Trećeg energetskog paketa, na što se obavezala pristupanjem članstvu u Energetskoj zajednici, a to  znači da  kasni sa ispunjavanjem obaveza tri godine, podsjetio  je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Odgovarajući na pitanje izaslanika Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Seada Kadića o tome gdje je BiH u tom smislu s obzirom i na izrečene sankcije, Šarović je rekao  da je BiH članica ove zajednice od 2006. godine kada se obavezala da će svoje zakonodavstvo uskladiti s naprednim zakonodavstvom Energetske zajednice, odnosno Europske unije.

Osim toga, ministar Šarović napomenuo je da u potpunosti nije usklađen ni Drugi energetski paket, a u isto vrijeme sprema se Četvrti energetski paket i sada je potpuno jasno da BiH uvelike kasni s ispunjavanjem obaveza, odnosno nalazi se na začelju procesa prilagodbe zakonodavstva u odnosu na sve druge članice Energetske zajednice.

Najvažniji dokument koji je potrebno uskladiti je zakon o regulatoru električne energije i gasa na tržištu i prijenosu električne energije koji je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa pripremilo ranije u suradnji sa entitetskim ministrima i 2016. godine potpisan je sporazuma između tri nadležna ministarstva.

''Sporazumom smo se obavezali da ćemo uskladiti zakonodavstvo i u određenom roku dostaviti ga Europskoj uniji i Energetskoj zajednici, a takav usuglašen zakon bi bio ključna točka da BiH budu ukinute sankcije Energetske zajednice'',  pojasnio je Šarović.

Napomenuo je da bi to donošenje omogućilo pristup BiH različitim fondovima poput platforme za zapadni Balkan, ali i svim fondovima Europske unije kroz pretpristupne fondove.

Podsjetio je da je upriličeno 11 ministarskih konferencija i da je zakon  usklađen u najvećoj mjeri te da je dogovoreno da će do kraja prosinca prošle godine oba entiteta dostaviti mišljenja na zakon kako bi on bio u proceduri, ali to nije učinjeno.

Kao drugi važan dokument za ovu oblast Šarović je naveo donošenje strategije koja se odnosi na energetski sektor.  Za nju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa osiguralo 300.000 KM, za državni nivo i entitete, kako bi se uskladile energetske strategije i o tome je postignut međuentitetski dogovor.

''Radi se na ovom dokumentu, no ni on još uvijek nije u proceduri, a i taj dokument omogućava prolaz kada je u pitanju energetski sektor'', kazao je ministar, dodajući da BiH niko ne prisiljava da donese zakon i strategiju, nego je to unutrašnje opredjeljenje.

Najavio je i da će se nastaviti raditi na ispunjenju uvjeta, ali ukoliko se to ne dogodi BiH će i dalje trpjeti sankcije i neće moći ulagati ili dobivati sredstava iz EU za različite projekte iz ove oblasti.

Kopirati
Drag cursor here to close