Posebno prema Turskoj i Egiptu

Sarajevski aerodrom sedmi u regiji, očekuju povećanje broja letova

''Situacija se značajno popravila u 2021. godini, posebno s početkom ljetne sezone usljed ublažavanja epidemioloških mjera u svijetu, što je utjecalo i na povećanje prometa na sarajevskom aerodromu''
Gospodarstvo / Ulaganja | 16. 04. 2022. u 17:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Sarajevski aerodrom sedmi u regiji, očekuju povećanje broja letova

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo ove godine očekuju povećan broj čarter letova, posebno prema Turskoj i Egiptu, potvrdili su Feni iz Uprave tog aerodroma.

Kako je Feni kazala stručna suradnica za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo Belma Čureković, pandemija koronavirusa je uticala na smanjenje prometa generalno, pa tako i na broj čarter letova i zainteresovanost putnika za turistička putovanja u 2020. godini.

''Situacija se značajno popravila u 2021. godini, posebno s početkom ljetne sezone usljed ublažavanja epidemioloških mjera u svijetu, što je utjecalo i na povećanje prometa na sarajevskom aerodromu'', kazala je Čureković.

U okviru ljetnog reda letenja, koji je stupio na snagu 27. ožujka, planirano je da 22 aviokompanije (redovno i čarter) obavljaju aviooperacije ka 34 europske i svjetske destinacije i to: Istanbul, Frankfurt, Dubai, Stockholm, Zurich, Riyadh, Jeddah, Sharjah, Beč, Beograd, Zagreb, Antalija, Hurghada, Bale/Mulhouse, Cologne, Stuttgart, Dortmund, Memmingen, Eindhoven, Copenhagen, Paris, Gothenburg, Bodrum, Charleroi, Manama, Kuwait, Oman, Amman, Abu Dhabi, London, Varšava, Treviso i Doha.

Što se tiče broja putnika u 2021. godini je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo prošlo 767.134 putnika, dok je u 2019. zabilježen broj od 1.143.680 putnika čime je realizovano 67 posto prometa u odnosu na 2019. godinu.

''Po pokazateljima ACI Europe statistike, prije pandemije smo bili deseti aerodrom u regiji po broju putnika, a sada smo na sedmom mjestu po broju putnika u regiji'', kazala je Feni Čureković.

Kopirati
Drag cursor here to close