Zelenilo

Sarajevo dobilo prvu #unsmoke zonu

''Unsmoke your World'' je globalna inicijativa kojom kompanija Philip Morris želi potaknuti dijalog o manje štetnim alternativama
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2020. u 16:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Sarajevo dobilo prvu #unsmoke zonu

Najprometnija sarajevska prometnica danas je dobila svoju prvu zelenu, #UNSMOKE zonu. Sadnjom drvoreda i žive ograde, kompanija Philip Morris uz podršku Općina Centar i Novo Sarajevo, i KJPK Park započela je svoju #UNSMOKE Sarajevo inicijativu.

''Unsmoke your World'' je globalna inicijativa kojom kompanija Philip Morris želi potaknuti dijalog o manje štetnim alternativama, ali i aktivnosti koje će okruženje osloboditi ne samo od duhanskog dima, već i svih negativnih uticaja sa kojima se svakodnevno susrećemo, priopćeno je u četvrtak iz Philip Morrisa.

Upravo zbog toga prva lokalna akcija u okviru ove inicijative u Sarajevu ima za cilj pomoći zajednici u stvaranju kvalitetnije životne sredine i omogućivanju da u budućnosti građani Sarajeva udišu čistiji zrak.

''UNSMOKE Sarajevo je naš mali poklon gradu Sarajevu jer svi zaslužujemo da udišemo čist zrak. Ponosni smo što smo jednom ovakvom akcijom od općeg značaja započeli svoju UNSMOKE priču u Sarajevu. Zima iza nas, kada je grad u kome živimo i radimo u više navrata proglašavan najzagađenijim, ne samo u regionu, već u cijelom svijetu, najbolje nam je pokazala koliko je neophodno da brinemo o svom okruženju i okrećemo se rješenjima koja će negativne uticaje svoditi na minimum. Unsmoke Your World je naša globalna inicijativa koja prvenstveno ima za cilj potaknuti dijalog o manje štetnim alternativama, ali naša vizija je mnogo više od ideje da se svijet oslobodi samo od duhanskog dima. Nadamo se da smo ovom današnjom akcijom potaknuli i druge, pojedince i kompanije,  da daju svoj doprinos kako bi naše okruženje što prije bilo oslobođeno negativnih uticaja“, izjavio je Srđan Lazović, glavni direktor kompanije Philip Morris za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

Značaj ove akcije prepoznali su i predstavnici općina Centar i Novo Sarajevo, upravo kroz koje prolaze neke od najprometnijih prometnica u županiju.

Foto: PR / Sarajevo dobilo prvu #unsmoke zonu

''Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka, nego posudili od svojih potomaka. Stoga nam je svima projekt sadnje novog drveća, novog života, iznimno značajan, jer ostavljajmo nešto u čemu će moći uživati generacije koje dolaze iza nas. Mi u Općini Centar smo donijeli odluku da za svako posječeno drvo zasadimo tri nova. Također, krenuli smo sa izradom katastra zelenih površina i drveća s ciljem obnove i zaštite zelenih površina. Moramo voditi računa i biti odgovorni naspram okoliša. Općinsko vijeće je usvojilo i prijedlog da se izdvoje sredstva za sadnju 15.000 sadnica kao doprinos ove lokalne zajednice očuvanju okoliša'', naglasio je Ajnadžić.

U svom obraćanju za medije, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istaknuo je da je ovo jedina zelena površina uz šetnicu i prometnicu na području Općine Novo Sarajevo da nije rekonstruirana i oplemenjena novim sadnicama.

''Općina je pripremila zelenu površinu za sadnju, dok je kompanija Philip Morris osigurala sadnice čime će i ovaj dio Novog Sarajeva biti adekvatno ozelenjen'', rekao je načelnik Nedžad Kolžo, te dodao da je ovaj projekat od iznimne važnosti  jer ne samo da se na ovaj način povećava mogućnost apsorpcije štetnih čestica u zraku, već se osigurava i sigurnost građana koji koriste ovu pješačku zonu koja je uz jednu od naprometnijih gradskih prometnice.

Iz KJP Park Sarajevo, se nadaju da će ova akcija biti prva u nizu i pokrenuti i ostale i pojedinice i kompanije da se uključe, jer i najmanji doprinos ima veliki značaj.

Sadnja žive ograde uz najprometniju prometnica u BiH, samo je prva u nizu aktivnosti u okviru  Unsmoke Sarajevo incijative i početak "Od-dimimo Sarajevo" akcije. Osim 6.000 sadnica žive ograde koji su posađeni, u narednim mjesecima kompanija Philip Morris posadit će i 86 stabala mladog drvoreda, dok će se sadnjom bijelog i crnog bora formirati zaštitni pojas, a Općina Novo Sarajevo uskoro će dobiti i novi travnjak u zelenom pojasu od Pofalića do Socijalnog, priopćeno je iz Philip Morrisa.

Kopirati
Drag cursor here to close