Balkanska mreža za ruralni razvoj

Ruralni parlament u Mostaru

Skup je se okupio više od 80 sudionika, predstavnika ruralnih mreža regije…
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 06. 2023. u 12:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Balkanska mreža za ruralni razvoj (BRDN) i Regionalna stalna radna skupina za ruralni razvoj u jugoistočnoj Europi (SWG) organizirali su u utorak 3. ruralni parlament Balkana (BRP) i Balkanski samit o hrani (Balkan Food Summit) koji je okupio više od 80 sudionika, predstavnika ruralnih mreža iz šest zemalja regije.

Potencijali u ruralnom području

U trodnevnom događaju koji se održava u Mostaru, rasprave će biti usmjerene na teme o izazovima provedbe EU LEADER pristupa na zapadnom Balkanu, zatim na provedbu Zelene agende za zemlje zapadnog Balkana, na sigurnost hrane i ruralnu gastronomiju kao potencijal za održivi ruralni razvoj, te na izazove i prilike za žene i mlade u ruralnim područjima.

''S obzirom na prioritetne potrebe i izazove u procesu ruralnog razvoja, želja nam je skrenuti pažnju na potencijale koji postoje u ruralnom području i rješavanje problema s kojima se susreću proizvođači, dominantno poljoprivrednici te adresirati te probleme ka institucijama koji kreiraju politiku i donose odluke'', istaknuo je uoči spomenutog događaja predsjednik Mreže za ruralni razvoj u BiH Duško Cvjetinović.

Skup je se okupio više od 80 sudionika, predstavnika ruralnih mreža regije: BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Albanije te članove drugih europskih mreža, uključujući predstavnike civilnog društva, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja iz zemalja zapadnog Balkana, lokalne proizvođače hrane, nacionalne vlade, organizacije i institucije Europske unije.

Alat za zagovaranje

Petar Gjorgievski, predsjednik Balkanske mreže za ruralni razvoj, koja je organizator ovog događaja, nakon Srbije i Sjeverne Makedonije, kazao je kako im je bio cilj okupiti što više stakeholdera i predstavnika lokalne zajednice te svih onih koji kreiraju politike ruralnoga razvoja zapadnoga Balkana.

''Danas i u budućnosti, Balkanski ruralni parlament treba se održavati kao alat za zagovaranje i lobiranje za ruralne zajednice, kao i mediji za promociju, vidljivost i komunikaciju o zajedničkim pitanjima ruralnog razvoja, te razmjenu iskustava i znanja'', rekao je predsjednik BRDN-a.

Ozbiljne poruke

Predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore Ratko Bataković očekuje dvosmjernu komunikaciju na Parlamentu.

''Očekujem da ćemo poslati ozbiljne poruke javnosti, donositeljima odluka i Europskoj komisiji, čitave ruralne populacije kako bi se unaprijedio međusobni dijalog i prepoznale potrebe žitelja ruralnih područja'', istaknuo je Bataković.

Rekao je i da će na Parlamentu biti istaknuta uloga žene u ruralnim oblastima te će biti prikazan film "Nevidljive heroine ruralnih područja".

''Priča jeste autentično crnogorska, ali je ista od Like i Dalmacije, do Hercegovine, Crne Gore i Albanije i prikazuje ulogu žena u čitavom kulturološkom kontekstu, njezin težak položaj, kao i ulogu od nemjerljiva značaja kako za poljoprivredu tako i za obitelj'', objasnio je Bataković.

 

Kopirati
Drag cursor here to close