Autoceste

Republika Srpska lovi 170 kilometara

Kako je ranije najavljivano, polovinom ove godine mogli bi biti potpisani ugovori o financiranju, projektiranju i izgradnji auto-puta od Vukosavlja do Rače…
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 03. 2021. u 08:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska priprema teren za proširenje mreže auto-puteva u ukupnoj dužini od 170 kilometara, izjavio je za Glas Srpske direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić.

Topić je rekao da se određene aktivnosti provode na svim stranama, čime će se Srpska, u dogledno vrijeme, povezati s regijom i EU, od čega može imati samo korist.

Dodao je kako se većina planova za sada odvija onako kako je predviđeno planskim dokumentima.

Prema navodima Glasa koje prenosi Srna, institucije RS-a provode određene aktivnosti na dionicama koje trebaju krenuti od granice sa Srbijom, odnosno od Bijeljine preko Brčkog do Vukosavlja, te od Banja Luke do Prijedora.

Kako je ranije najavljivano, polovinom ove godine mogli bi biti potpisani ugovori o financiranju, projektiranju i izgradnji auto-puta od Vukosavlja do Rače, što otvara mogućnost da te dionice budu izgrađene do 2025. godine, kako je i planirano.

Topić je naveo da eksproprijacija na potezu od Bijeljine do Brčkog ide dobrom dinamikom.

"Mi provodimo aktivnosti koje se odnose na financiranje, ali nemamo još ništa konkretno", dodao je.

Prostornim planovima Srpske trasa koridora Pet Vc kroz Republiku Srpsku predstavljena je kao ključna putna transportna veza od velikog ekonomskog značaja, a riječ je o dionici petlja Rudanka do petlje Johovac, koja se nadovezuje na postojeći auto-put Banja Luka-Doboj te o dionici Rudanka-Putnikovo brdo.

Topić je rekao da je u završnoj fazi izbor izvođača radova za dionicu od Kostajnice do Putnikovog brda, odnosno takozvana obilaznica oko Doboja, tako da uskoro počinju radovi.

Dodao je kako bi se za dionicu dugu 35 kilometra od Johovca do Vukosavlja trebao u svibnju raspisati tender za izbor izvođača i nadzora, da ih do kraja godine izaberu, te da s proljeća počnu radovi na terenu.

Kompletna trasa koridora Pet Vc kroz Srpsku je duga 46,6 kilometara, a Republika Srpska za sada ima izgrađenih oko 105 kilometara auto-puta na dijelu od Banjaluke do Doboja, te od Banja Luke do Gradiške.

Topić je istaknuo i ''da sve ide dobro'' kada su u pitanju radovi na mostovima na Savi kod Gradiške, koji se nadovezuje na auto-put Banja Luka-Gradiška, te novom mostu na Rači, na dijelu auto-puta koji će povezivati Banja Luku i Beograd.

Kopirati
Drag cursor here to close