Najveći godišnji iznos

Unatoč milijardu i pol maraka stranih investicija u BiH, pomaka nema

Iako zvuči optimistično, struktura investicija, kažu ekonomisti, ni približno ne ukazuje na značajniji ekonomski zamah. Potencijal postoji, ali ne i planovi i ekonomski ciljevi, smatraju stručnjaci.
Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 08. 2023. u 07:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo milijardu i pol maraka direktnih stranih investicija registrirala je Centralna banka Bosne i Hercegovine u prošloj godini što je, kako su priopćili, do sada najveći godišnji iznos.

Iako zvuči optimistično, struktura investicija, kažu ekonomisti, ni približno ne ukazuje na značajniji ekonomski zamah. Potencijal postoji, ali ne i planovi i ekonomski ciljevi, smatraju stručnjaci.

Okupljanja potencijalnih investitora u Bosni i Hercegovini gotovo po pravilu iznjedre optimizam, ukazuju na potencijal, apeliraju na stvaranje ambijenta.

Investiranje dijaspore

Slično je i sa netom održanim skupom u Konjicu usmjerenim na investiranje dijaspore u lokalnoj zajednici, javlja BHRT.

"Meni da nije BiH bilo ne znam da li bih mogao i kako da opstanem u Njemačkoj, jer je tamo velika potražnja za ljudima. Što je bilo problem u BiH koji sada, hvala Bogu nije, da radnik se nije plaćao prije, a zadnjih par godina se to dosta promijenilo", ističe investitor Nihad Tabak. 

Struktura investicija, kada je riječ o prošloj godini, međutim, pokazuje da potencijal ne koristimo dovoljno, izuzev sektora proizvodnje i opskrbe električnom energijom koji prednjači sa 200 milijuna maraka.

Glavnina rasta stranih izravnih investicija je posljedica visokih reinvestiranih zarada postojećih nefinancijskih i financijskih poduzeća sa stranim investicijama, dok su ulaganja u obliku vlasničkog kapitala i ostalog kapitala iznosila ukupno 500 milijuna KM.

Ipak...

"Vijest o rastu investicija je dobra, ali nema dovoljno investiranja u proizvodnju, iako su ekonomski uvjeti primamljivi", kaže ekonomist Zoran Pavlović.

"Kada sve to pogledamo to je vrlo siromašno ulaganje u BiH imajući u vidu kapacitete s kojima raspolažemo u smislu asortimana sirovina koje su na raspolaganju stranim investitorima, cijenu struje koja je vrlo povoljna i relativno stabilna", dodaje Pavlović.

Vlasti zadužene za stvaranje poslovnog ambijenta i pravnog okvira često su samo deklarativno na pragu efikasnih rješenja.

"Da budemo potpuno realni vrlo je teško očekivati da ulaže svoj kapital u zemlji u kojoj nema pravne sigurnosti u zemlji u kojoj nije sigurnosna situacija zadovoljavajuća uprkos činjenici da je njima primamljiv podatak da je porez na dobit ovdje najmanji od većine zemalja u svijetu", ističe predsjednik FBiH nermin Nikšić.

Ne postoje jasni ciljevi i zadaci privlačenja stranih investitora koji se provode, upozorenja su koja često slušamo. Značajnijih pomaka ipak nema.

"Kod nas se niko ne bavi privredom. Zašto? Zato što birokrate žive na PDV-u", dodaje ekonomist Zoran Pavlović.

Gotovo polovica investitora dolazi iz tri zemlje, Austrije, Hrvatske i Srbije.Oko 40 posto stranih investicija pripada bankarskom sektoru, telekomunikacijama i trgovini od ukupnih 17,4 milijarde maraka do sada.

Kopirati
Drag cursor here to close