Fali para

Radovi na tunelu Hranjen obustavljeni jer nema dodatnog novca

Radovi na tunelu Hranjen ne mogu se nastaviti jer nisu osigurana dodatna sredstva za daljnju realizaciju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 08. 2021. u 14:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vezi s trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen, prema ugovoru "Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen", oglasili su se iz JP Autoceste FBiH i priopćili razlog zbog kojeg obustavljaju radove.

Na početku ističu da se radovi na tunelu Hranjen ne mogu nastaviti jer nisu osigurana dodatna sredstva za daljnju realizaciju.

"Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 posto radova na tunelu, da je utrošeno 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, kao i da je proteklo 80 posto ugovornog roka za završetak radova", naveli su.

Dalje kažu da je od imenovanja 11. lipnja 2021. godine aktualna Uprava JP Autoceste FBiH uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve daljnje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stupnja eventualne odgovornosti svih sudionika projekta te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

"Uprava JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH. Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kojem se projekt trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen. Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema općim uvjetima ugovora FIDIC - Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova s manjim rizikom u odnosu na ranije stanje", kazali su.

Radovi na tunelu su započeti u jesen 2019. godine, a financirani iz akumulirane dobiti BH Telecoma u vrijednosti većoj od 65 milijuna maraka, a cjelokupan projekt iznosi više od 81 milijun maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close