Energijska efikasnost

Radovi na Područnoj školi Vinjani u punom zamahu

U prosincu prošle godine potpisan je ugovor o izvođenju radova na utopljavanju ovog školskog objekta, a projekt Općina Posušje provodi uz potporu županijskog i federalnog ministarstva prostornog uređenja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 04. 2022. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo krovište, otvori, fasada, elektroinstalacije. Sve će to kroz sljedećih nekoliko mjeseci, po završetku radova, krasiti Područnu školu Vinjani, priopćeno je iz Općine Posušje.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine potpisan je ugovor o izvođenju radova na utopljavanju ovog školskog objekta, a projekt Općina Posušje provodi uz potporu županijskog i federalnog  ministarstva prostornog uređenja.

Danas su ove radove obišli načelnik općine Ante Begić i predsjednik  OV-a Ivan Lončar, u pratnji ravnatelja OŠ Ivana Mažuranića, Zvonimira  Širića te predsjednika MZ Vinjani Mate Lončara i Petra Piškovića, ispred JP Vodovod.

Kako se moglo čuti, prvo se pristupilo rekonstrukciji dotrajalog  krovišta, potpune izmijene drvenarije i postavljanju novog crijepa, a  potom će se krenuti s „utopljavanjem“, odnosno postavljanjem  termofasade i izmjenom otvora. Time, kako se u praksi već pokazalo na  primjerima ostalih osnovnih škola u općini Posušje, će se učinkovitije  upravljati energentima, prije svega sustavom grijanja, što će u  konačnici donijeti bolje uvjete boravka i rada učenika i njihovih  učiteljica.

Bolje uvjete neće donijeti samo navedeni zahvati. Po završetku ovog  projekta slijedi i druga faza čiji će fokus biti na temeljitoj rekonstrukciji interijera.

Treba imati na umu kako je ovaj objekt sagrađen prije više od četrdeset godina. U međuvremenu se jeste provodilo osnovno održavanje, izmijenjen je i dio školskog namještaja,  radilo se na sanitarijama, no zub vremena vidljiv je na podnim  oblogama, zidovima i stropu. Stoga će glavnica radova biti usmjerena upravo u tom pravcu s ciljem osiguravanja optimalnih uvjeta boravka za tridesetak učenika koji trenutno pohađaju ovu područnu školu ali i  generacijama koje dolaze.

Ovo je samo jedan od projekata kojima Općina Posušje nastoji poboljšati uvjete rada u školskim ustanovama na svom teritoriju.

Podsjetimo kako je program „Energetske učinkovitosti“ proveden i na središnjoj Osnovnoj školi u Posušju te školama u Rakitnu, Vraniću i  Viru. Uz to, uređeno je novo krilo u Područnoj školi Čitluk, a možda najbitniji projekt je završetak i skoro svečano otvaranje nove Osnovne  škole fra Petra Bakule, čime će se stvoriti daleko bolji uvjeti  izvođenja nastave u najbrojnijoj osnovnoj školi u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close