Spektakularno otvaranje

Vatrometom otvorena zakašnjela mostarska pasarela

Pješaci u mostarskom naselju Zalik od danas se mogu koristiti deniveliranim pješačkim prijelazom - pasarelom u tom naselju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 10. 2018. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U mostarskom naselju Zalik, večeras je vatrometom svečano stavljen u funkciju denivelirani pješački prijelaz – pasarela, na novosagrađenom kružnom toku, a u rad je puštena i javna rasvjeta te je otvoren rekonstruirani park u USRC 'M.H. Hujka'.

Konačno dočekali

''Ovaj projekt započet je u posljednjem sazivu Gradskog vijeća Grada Mostara 2008.-2012. i cilj mu je, prije svega, bio osigurati nesmetan prelazak učenika preko ulice. Na žalost, taj smo projekt tek sada završili. Bilo je dosta problema oko eksproprijacije zemljišta i, evo, konačno smo dočekali da završimo ovaj izuzetno važan projekt za stanovnike Zalika'', kazao je predstavnik Koordinacije udruženja građana Zalika i savjetnik potpredsjednice Federacije BiH Salem Marić, a prenosi Fena.

Foto: Bljesak.info / Izjava za medije Salema Marića

Kada ulazite u Mostar iz pravca sjevera dočekuje vas luk, visine 13,8 m i širine 32,5 m, koji asocira na mostarski Stari most. Širina hodnog dijela pasarele je 4m, rampe su u nagibima koji omogućavaju lako kretanje osoba sa invaliditetom. Pasarela će do punog izražaja doći u narednoj fazi uređenja ovog prostora. U ovoj fazi planira se uklanjanje semafora, koji trenutno reguliraju promet na raskrsnici ulaska u naselje Zalik i USRC 'M.H.Hujka', te izgradnja kružnog toka, sve u skladu s Regulacijskim planom ovog lokaliteta, priopćeno je ranije iz Službe za građenje grada Mostara.

Kružni tok će ubrzati protok motornog prometa, jer preko četverotračne prometnice, koja će povezati dva kružna toka, neće biti pješačkog prijelaza. Pješački promet će biti omogućen samo preko pasarele, priopćeno je ranije iz spomenute službe.

Dio Mostara, na ponos svima

''Ovaj dio grada u posljednje vrijeme dobio je najviše projekata. Napravila se škola, uredio se park, uređujemo prometnicu i sve su to iznimno značajni projekti. Kada do kraja završimo uređenje ove prometnice i kada za koju godinu napravimo sjeverni ulaz u grad s magistrale M-17 na dva nivoa, ovaj dio Mostara bit će na ponos svima nama'', kazao je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Foto: Bljesak.info / Govor Ljube Bešlića

Mostarski gradonačelnik najavio je skoro završetak prometnice od novoizgrađenog mosta do kružnog toka u Zaliku.

''Raspisan je natječaj za izvođača radova druge prometne trake. Za petnaestak dana očekujem zatvaranje natječaja, a ako ne bude žalbi, očekujem završetak radova u prvom kvartalu sljedeće godine'', kazao je Bešlić. Osim toga od Zalika do autobusne/željezničke stanice bit će urađena još tri kružna toka.

Kašnjenje

Grad Mostar je osigurao sredstva u iznosu od cca 650.000,00 KM. Sredstva su utrošena u nabavku projektne dokumentacije, realizaciju radova i usluge nadzora. U neposrednoj blizini pasarele je i kružni tok na kojem se ukrštaju ul. Maršala Tita i novosagrađena prometnica Avenija-Novi most. Kružni tok je dobio suvremenu LED rasvjetu. Vrijednost investicije je 110.000,00 KM, a sredstva je osigurala Vlada FBiH.

Podsjetimo, radovi na izgradnji pasarele, koji su počeli u listopadu prošle godine, trebali su, prema najavama, trajati šest mjeseci. Najprije je najavljeno kako će pasarela biti u funkciji u travnju, a kasnije je rečeno kako će biti gotova do ljeta. Direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara Salem Bubalo je u travnju rekao kako će radovi biti gotovi za mjesec – dva dana.

Nakon toga, početkom kolovoza u javnost su izašle informacije kako će radovi na ovom prijelazu biti gotovi do početka školske godine. No otvaranje je preskočilo početak školske godine i dočekalo završetak predizborne kampanje.

Kopirati
Drag cursor here to close