Novca ima

Prenj je prioritet

Sredstva za njegovu izgradnju su osigurana, dok stručnjaci već neko vrijeme traže najsigurniji način kako izvesti gradnju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 06. 2020. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ono što je naš sigurno prioritet, i prioritet Uprave Autocesta FBiH i općenito Vlade jeste tunel Prenj, Mostar-sjever i Mostar-jug, kao neka dva najzahtjevnija infrastrukturna projekta koja će biti i najskuplja, a i najduže će se vremenski izvoditi što se tiče radova. To nam je prioritet. Uvjereni smo da ćemo tokom ovoga ljeta riješiti ono, što se kaže, 'papirnato', a onda vrlo skoro ići na tenderiranje odnosno izbor izvođača'', rekao je za Dnevni avaz Denis Lasić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

Podsjetio je na zahtjevnu geologiju između Sarajeva i Mostara i što znači povezati ova dva grada i to autoputom.

''Nismo ni svjesni koliko znači povezivanje i autoput. Daj Bože da smo ovo davno prije završili i da je to bio prioritet poslijeratne Bosne i Hercegovine, danas bi ubirali plodove takvih cesta. Ali, nažalost, šta je, tu je. Sada smo digli taj intenzitet izgradnje i nismo opterećeni ni politikom ni pandemijom koronavirusa. I to ide više nego dobro'', rekao je Lasić.

Naglašava da i cifre o kojima se govori su još samo okvirne.

''Tek kada bude raspisivanje struka će dati točnu procjenu i onda će se izaći s ponudom. Ovo je okvirno zaduživanje, ne možemo reći da će biti 600 milijuna, možda će vrijediti 520, a možda 619 miliona. To je vrlo relativno, ali to su cifre koje su se pojavile u početku pregovaranja države s financijskim kućama'', rekao je Lasić.

Riječ je, piše Avaz, o definitivno najzahtjevnijem projektu kada se radi o BiH. Sredstva za njegovu izgradnju su osigurana, dok stručnjaci već neko vrijeme traže najsigurniji način kako izvesti gradnju.

Tunel će biti dio dionice autoceste Ovčari – tunel Prenj – Mostar sjever, a tunel prati i gradnja poddionice Mostar sjever - Mostar jug. Dužine nešto više od 10 kilometara, radit će se o devetom najdužem tunelu u Europi, a o tome šta će značiti za prometno povezivanje Hercegovine s Bosnom, dovoljno govori podatak kako bi put od Mostara do Sarajeva mogao trajati manje od sat.

Projekt će zajedno financirati Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koje će izdvojiti sredstva u iznosu oko 600 milijuna eura.

Lasić je za sarajevske novine rekao kako se uz takav financijski aranžman, otvara i mogućnost prijave za bespovratna sredstva Europske unije u iznosu do 120 milijuna eura.

Također, za dionicu Mostar sjever – Mostar jug osigurana je ponuda za zajedničko financiranje od konzorcija domaćih banaka i EBRD-a u ukupnom iznosu od 240 milijuna eura, što otvara mogućnost prijave za bespovratna sredstva EU u iznosu do 12 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close