TI BiH upozorava:

Prekršene procedure kod dodjele koncesije za eksploataciju podzemne vode u Livnu, povlači se suglasnost

Zbog toga Gradsko vijeće Livno treba povući uvjetnu suglasnost koje je dalo za dodjelu ove koncesije, jer koncesionar „Dže-Co“ d.o.o. Livno nije ispunio većinu uvjeta koji su postavljeni još 2010. godine.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 02. 2024. u 13:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Voda

Vlada Kantona 10 dodijelila je Koncesiju za eksploataciju podzemne vode na lokalitetu „Poljane“ bez pravilnog provođenja javne rasprave i pribavljanja potrebnih dozvola, a tom prilikom prekršene su brojne procedure, upozorava Transparency International u BiH (TI BiH).

Zbog toga Gradsko vijeće Livno treba povući uvjetnu suglasnost koje je dalo za dodjelu ove koncesije, jer koncesionar „Dže-Co“ d.o.o. Livno nije ispunio većinu uvjeta koji su postavljeni još 2010. godine.

Prema dostupnim informacijama i Izvještaju radnog tijela Vlade Kantona 10 po ovom pitanju, javne rasprave nisu provedene ili nisu provedene u skladu sa zakonom, prethodna vodna suglasnost je istekla, a ostali vodni akti nisu pribavljeni, nisu izdate okolinske dozvole, nisu izrađeni Elaborati o rezultatima geoloških i hidrogeoloških istraživanja a suglasnosti za proširenje prostora su pune primjedbi i nedostataka.

Pored svega navedenog koncesiona naknada se ne plaća, a ovaj postupak dodjele su obilježile i druge nepravilnosti. Uz sve navedeno, Komisija za koncesije je konstatirala da bi se trebalo voditi računa o eventualnoj ugroženosti vodosnabdijevanja lokalnog stanovništva, a TI BiH je zaprimio brojne prijave građana s ovog područja koji su ukazali na opasnosti po životnu sredinu i istaknuli da su sve odluke donesene bez javne rasprave i sudjelovanja javnosti. 

Imajući u vidu sve navedeno, posebno izvještaje i odluke nadležnih organa, nezadovoljstvo mještana MZ Vidoši i drugih građana Livna, TI BiH apeira na Gradsko vijeće Livna da razmotri uvjetnu suglasnost koju je dalo za dodjelu koncesije, i ako se utvrdi da uvjeti nisu ispunjeni proglasi prestanak važenja ove suglasnosti. 

Kopirati
Drag cursor here to close