Uz povećanje proizvodnje

Usvojen rebalans proračuna EPHZHB: Prihod smanjen za 6,8%

Ukupan prihod EPHZHB-a Rebalansom je umanjen za 6,8 %, a na samanjenje prihoda utjecao je i prestanak isporuke električne energije Aluminiju d.d. Mostar.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 10. 2019. u 15:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sjedištu Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg ¬Bosne d.d. Mostar održana je 38. skupština Javnoga poduzeća Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar na kojoj je predsjedavala Jasmina Pašić, punomoćnica Vlade Federacije BiH u ime državnoga kapitala BiH.

Na Skupštini je velikom većinom glasova usvojen Rebalansa plana poslovanja za 2019. godinu.

Izvršni direktor za Ekonomske poslove Anto Tutiš dao je detaljno obrazloženje Rebalansa plana poslovanja istaknuvši da je do revidiranja plana došlo zbog izmijenjenih okolnosti poslovanja tijekom godine, koje su nastupile nakon izrade i usvajanja Plana poslovanja Društva, te uravnoteženja zadanih ciljeva s dosadašnjim ostvarenjima, navodi se iz društva.

Rebalans plana poslovanja Društva za 2019. godinu rađen je na temelju ostvarenja elektroenergetske bilance za razdoblje siječanj – lipanj i procjene ostvarenja elektroenergetske bilance do kraja godine, te dostavljenih radnih prijedloga svih organizacijskih dijelova Društva, s obrazloženjima izmjena planiranih veličina, a koja se odnose na: rebalans elektroenergetske bilance za 2019.; rebalans preuzimanja, fakturiranja i naplate električne energije; rebalans prihoda i rashoda: rebalans rashoda-troškova poslovanja i rebalans investicijskih ulaganja za 2019. godinu.

U prvom su polugodištu elektrane ostvarile proizvodnju za 33,32 % veću od planirane polugodišnje proizvodnje, zbog vrlo povoljne hidrološke situacije, ali i potpisivanja Ugovora o suradnji s Elektroprivredom Republike Srpske a.d. Trebinje. Rebalansom elektorenergetske bilance za 2019. godinu ukupna proizvodnja električne energije povećana je za 671,4 GWh ili za 36,08 % više od planirane.

Ukupan prihod EPHZHB-a Rebalansom je umanjen za 6,8 %, a na smanjenje prihoda utjecao je i prestanak isporuke električne energije Aluminiju d.d. Mostar.

''Tom je kupcu od 17. lipnja 2019. godine prestala isporuka električne energije, što izravno utječe na smanjenje ukupnih prihoda u iznosu od 85 milijuna KM. Prestanak isporuke električne energije Aluminiju izravno utječe i na rashode koji su umanjeni za 10,9 %, kao i na planiranu nabavu el.energije koja je umanjena za 32,6 %. Razmjerno smanjenju troškova nabave električne energije, smanjeni su i troškovi prijenosa električne energije'', istaknuto je iz društva.

Na temelju povećanja proizvodnje električne energije u hidroelektranama EPHZHB-a, izvršeno je usklađivanje naknada za vodoprivredu i doprinosa za hidroakumulaciju koje su povećane za 23 %.

Iznos planiranih investicija Rebalansom plana povećan za 14,9 %, ali za realizaciju planiranih investicija najveći problem je dug proces njihove realizacije, predviđenih zakonskih rokova sukladno Zakonu o javnim nabavama, stoji u priopćenju EPHZHB.

Kopirati
Drag cursor here to close