Dogovor

Povezivanje: Srbija i BiH zajedno će tražiti novac za 2 projekta

Forto je najavio da će 5. srpnja u Brčkom biti održana konferencija koja će za temu imati određivanje trase auto-puta Orašje–Brčko-Tuzla…
Gospodarstvo / Ulaganja | 12. 06. 2023. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH, Edin Forto, i ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Srbije, Goran Vesić, suglasni su da je prometna infrastruktura jedno od sredstava regionalnog povezivanja i najavljuju da će dvije zemlje zajednički konkurirati kod EU za financiranje projekata iz ove oblasti.

Regionalno povezivanje

"Mislim da se trebamo koncentrirati na regionalno povezivanje. Prometna infrastruktura je i naš cilj i naše sredstvo približavanja EU putem transportne zajednice koja jeste projekat EU, a u kojem mi ravnopravno učestvujemo", rekao je Forto nakon sastanka s Vesićem u Sarajevu.

Podsjetio je kako su neki od projekata već vidljivi i dodao da će Vijeće ministara, zajedno s Vladom Srbije, aplicirati kod EU za bespovratna sredstva i financiranje najmanje dva projekta – pruge koja od Banja Luke preko Doboja, Tuzle, Zvornika vodi za Srbiju i rekonstrukcije mostova koji povezuju BiH i Srbiju.

Forto je najavio da će 5. srpnja u Brčkom biti održana konferencija koja će za temu imati određivanje trase auto-puta Orašje–Brčko-Tuzla, unapređenje luke u Brčkom i željeznički koridori koji će pratiti ove puteve.

Vesić je istaknuo da je BiH prioritet kada je u pitanju prometno povezivanje Srbije sa susjedima i podsjetio da će dvije zemlje za nekoliko godina biti povezane sa dva auto-puta i dvije brze prometnice, preosi Srna.

Priga, prijelaz, mostovi…

Naveo je kako će Srbija do kraja godine na auto-putu Beograd–Sarajevo završiti dionicu od Sremske Rače do Kuzmina dužine oko 19 kilometara, na kojoj se gradi integrirani granični prelaz u Sremskoj Rači.

Prelaz će, prema njegovim riječima, biti pušten u rad 2025. kada bude završen dio od Bijeljine do Sremske Rače, a koji gradi Republika Srpska i financira Srbija.

Vesić je naveo da je Srbija već kod EU kandidirala projekt rekonstrukcije pruge od Beograda koja ka BiH vodi preko Rume.

Video: Forto i Vesić: Izgradnja dva autoputa i dvije brze saobraćajnice između BiH i Srbije

Prema njegovim riječima, svako bi radio rekonstrukciju svog dijela pruge, ali je suština da se zajednički traži novac za to.

"Razgovarali smo i o šest mostova između naše dvije zemlje", dodao je Vesić i podsjetio da je ovo pitanje regulirano Sporazumom Vijeća ministara i Vlade Srbije iz 2020. godine.

Transportni list

Naglasio je da će BiH i Srbija biti prve koje će uvesti e-transportni list, na čemu rade dva ministarstva.

Vesić je dodao da je danas razgovarano i o integriranju tagova za elektronsku naplatu putarine u BiH i Srbiji, što će pojednostaviti kretanje u dvije zemlje jer će s tagom jedne zemlje biti moguće putovati u drugu i obratno.

Vesić je konstatirao da su BiH i Srbija pokazale da znaju da se dogovore, a da je sada EU na testu da pokaže kako će podržati zajedničke projekte dvije zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close