Vijeće ministara BiH

Povezivanje ekonomija za snažniji rast BiH

Završene 167. i 168. Sjednice Vijeća ministara BiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 03. 2019. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici donošenjem odgovarajućih odluka i zaključaka nastavlja pripreme za održavanje godišnjeg sastanka guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), najvećeg skupa ove vrste ikada organiziranog u Bosni i Hercegovini.

Pored godišnjeg sastanka guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), bit će održan i biznis forum te sastanak donatora.

Praktično će to biti velika investicijska konferencija u Sarajevu od 7. do 9. ožujka, s fokusom na povezivanje ekonomija za snažniji rast Bosne i Hercegovine.

Procjenjuje se da će na konferenciji sudjelovati oko 3.500 gostiju (oko 2.000 visokih zvaničnika, guvernera i diplomata i 1.500 predstavnika biznis zajednice) iz 82 zemlje.

Prema prvim procjenama, Europska banka za obnovu i razvoj u naredne četiri godine u BiH planira plasirati više od 300 milijuna eura u razvoj bh. ekonomije.

S tim u vezi, donesena je Odluka o oslobađanju od plaćanja viza za sudionike Godišnjeg sastanka Europske banke za obnovu i razvoj koji dolaze iz država s kojima BiH ima vizni režim te je data suglasnost za zaključivanje provedbenog aranžmana s EBRD-om, a za potpisnika je predložen guverner BiH u EBRD-u Mirko Šarović.

Program rada VMBiH za 2019.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Glavnog tajništva, usvojilo je svoj Program rada za 2019. godinu, koji je fokusiran na realizaciju četiri prioriteta - europske integracije, ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava i međunarodna suradnja.

Unapređenje bilateralnih odnosa sa susjednim državama na temeljima zajedničkog interesa i načelima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja ostaje prioritet rada i u 2019. godini. Težit će se razvoju dobrosusjedskih odnosa, unapređenju ekonomske i jačanju regionalne suradnje te rješavanju otvorenih pitanja, uz konstruktivan pristup redovnim bilateralnim i multilateralnim susretima.

Nastavak provođenja aktivnosti u odnosu na bh. obaveze prema NATO-u ostaje prioritet institucija BiH.

Jedan od značajnih ciljeva je i što skorije članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).
Program rada usvojen je uz određene korekcije i bit će dostavljen Parlamentarnoj skupštini BiH.

6 programa teritorijalne suradnje u okviru IPA-e II

Vijeće ministara BiH je usvojilo Informaciju Direkcije za europske integracije o napretku u implementaciji programa teritorijalne suradnje iz okvira IPA-e I i IPA-e II za 2018. godinu.
U okviru IPA-e II (2014 - 2020), Bosna i Hercegovina sudjeluje u šest programa teritorijalne suradnje i to dva bilateralna IPA programa prekogranične suradnje: Bosna i Hercegovina - Crna Gora i Srbija - Bosna i Hercegovina, jednom trilateralnom: Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora i tri transnacionalna: Jadransko-jonski transnacionalni program (ADRION), Dunavski transnacionalni program i Mediteranski transnacionalni program (MED).

Produženo privremeno financiranje

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, donijelo je Odluku o privremenom financiranju institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za period travanj - lipanj 2019. godine, u iznosu 237.500.000 KM.

Financiranje višegodišnjih projekata, koji su usvojeni u budžetima prethodnih godina, kao i programa posebnih namjena, bit će nastavljeno iz sredstava koja su prenesena u skladu sa Zakonom o financiranju institucija BiH, odnosno osigurana namjenskim donacijama. (kraj)

 

Kopirati
Drag cursor here to close