Četiri projekta

Potpisan Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i EU

Gospodarstvo / Ulaganja | 18. 09. 2017. u 16:44 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potpisao je u ponedjeljak u Bruxellu Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i Europske unije, a potpisivanju je nazočila i europska povjerenica za transport Violeta Bulc.

Time se BiH pridružila ugovoru u okviru kojeg su joj odobrena četiri projekta, te Srbiji dva i Makedoniji jedan projekt. Ukupna vrijednost projekata je 538,8 milijuna eura.

Povjerenica Bulc je izrazila zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja ugovora podsjećajući da se radi o veoma značajnom dokumentu.

''Posebno sam sretna jer su se svi napori visoke predstavnice EU Federice Mogherini, europskog povjerenika za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i mene isplatili da bi se došlo do potpisivanja ovog ugovora sa svim zemljama zapadnog Balkana i time dobili potpunu suradnju kada je u pitanju oblast transporta'', pojasnila je Bulc.

Također, komplimentirala je bh. političarima koji su uspjeli preći veoma tešku političku situaciju, stavljajući budućnost zemlje na prvo mjesto.

''Drago mi da sada ovo možemo implementirati kroz konkretne projekte. Radujem se njihovim konkretnim beneficijama za bh. građane i biznismene'', zaključila je Bulc.

Zvizdić je zahvalio svima koji su s bh. institucijama radili na projektu potpisivanja ovog ugovora i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je BiH postala dio izuzetno važnog projekta, posebno zahvalivši Mogherini i Hahnu, jer je to značajno ubrzalo put BiH ka europskim integracijama, što je najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH.

''Današnje potpisivanje je za nas izuzetno važno iz više razloga, ali posebno jer će ukupna infrastruktura biti usklađena etapno s normativima i standardima koji važe u EU, a to znači razvoj infrastrukture kao preduvjeta za ekonomski razvoj, povezivanja s regijom i EU'', kazao je Zvizdić.

Kao drugi važan razlog Zvizdić je izdvojio činjenicu da je nakon potpisivanja ovog ugovora realiziran bazni preduvjet koji će BiH pomoći da krene sa implementacijom četiri projekata koja su joj odobrena na posljednjem summitu u Trstu.

''BiH je, bez obzira na naše unutarnje složene procedure, još jednom pokazala da se može postići unutarnji konsenzus i da možemo kredibilno i uspješno realizirati naše obaveze. Zato iskazujem zadovoljstvo da smo pristupili ovom važnom projektu'', zaključio je Zvizdić.

BiH je odobren projekt izgradnje dionice autoputa 5-C, na potezu Ponirak - Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 milijuna eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 milijuna eura.

Druga dionica je Zenica - Gračanica s ukupnom investicijskom vrijednošću od 66,9 milijuna eura, a grant za BiH je 11,8 milijuna eura.

Treća dionica je Johovac - Rudanka, čija je vrijednost 80 milijuna eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 milijuna eura.

Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milijun eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 milijuna eura.

Dobivena sredstva predstavljaju veliku investicijsku vrijednost koja iznosi oko 250 milijuna eura, od čega je BiH dobila oko 46 milijuna eura grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

To će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close