Na inicijativu udruga

Pola milijuna maraka za ortopedska i druga pomagala bolesnicima u HNŽ-u

Pored izmjena vezanih za pomagala koja se već na listi pomagala ključne izmjene odnose se na uvođenje tri nova pomagala na Listu pomagala
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 03. 2020. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog novonastale situacije i proglašene pandemije korona virusa (COVID-19) umjesto planirane 23. redovite sjednice koja je trebala biti održana u sjedištu Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ u Mostaru održana je telefonska sjednica na kojoj su članovi vijeća razmatrali i usvojili Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala i Odluku o kriterijima, uvjetima i načinu dodjele sredstava tekućeg granta.

„Unatoč nastaloj situaciji i otežanim uvjetima rada današnju sjednicu nismo mogli odgoditi. Ključni razlog održavanja današnje sjednice je razmatranje Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala“, kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak, priopćeno je iz ZZO-a.

Naime, na inicijativu više udruga osiguranika oboljelih od određenih bolesti i liječnika specijalista, te analizom Liste ortopedskih i drugih pomagala, na prijedlog stručne službe Zavoda Vlada HNŽ usvojila je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja.

Sukladno roku od 30 dana Zavod je izradio prijedlog Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja.

Pored izmjena vezanih za pomagala koja se već na listi pomagala ključne izmjene odnose se na uvođenje tri nova pomagala na Listu pomagala, a riječ je o senzorima za mjerenje šećera u krvi i odašiljačima za senzore, vijci kod puknuća prednjeg križnog ligamenta koljena – LCA, te zuboprotetska pomagala parcijalne i totalne mobilne proteze.  

''Kao što znate u 2019. godini Zavod je započeo s pozitivnim trendom proširenja prava naših osiguranika. Unatoč svim poteškoćama s kojima smo se suočili i suočavamo ovakav trend Zavod nastavlja i u 2020. godini. Danas usvojenom Odlukom o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala značajno su proširena prava naših osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala. Kako svaka izmjena zahtjeva i određena financijska sredstva bitno je naglasiti kako su procijenjena sredstva za realizaciju ove Odluke 500.000 KM i sta su osigurana u Financijskom planu Zavoda za 2020. godinu'', kazao je direktor Bošnjak. 

Kopirati
Drag cursor here to close