Vlakovo

Počela gradnja prvog krematorija u BiH

Objekt krematorija se gradi kod kapela, a kompletna izgradnja, uključujući i uređenje i proširenje parkinga, koštat će oko 2,5 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 02. 2019. u 09:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon raščišćavanja terena i pripremnih radova, na gradskom groblju Vlakovo počela je izgradnja prvog krematorija u BiH. U pitanju je prva faza izgradnje koja podrazumijeva zemljane radove i izradu armiranobetonske konstrukcije. Izvođač radova je firma Prograd d.o.o. Žepče.

Opraštanje

''Radnici su počeli iskolčavanje terena, no, vremenski uvjeti ne dozvoljavaju da se radi punom parom. Nadamo se da će se vrijeme uskoro proljepšati, da će se radovi ubrzati i da će i ovaj objekat uskoro ugledati svjetlost dana'', kazala je za Oslobođenje Najda Vranić-Beširević iz KJKP Pokop.

Objekt krematorija se gradi kod kapela, a kompletna izgradnja, uključujući i uređenje i proširenje parkinga, koštat će oko 2,5 milijuna KM.

''Krematorij će, prema projektu i našim ranijim najavama, sadržavati prostoriju za opraštanje od umrlih, prostoriju za identifikaciju, izložbeni salon, trpezariju, prostor za liječnike, hladnjake, sanitarne čvorove, administrativni dio, a u sljedećoj fazi i klesarsku i vrtlarsku radionicu i sve ono što suvremeno groblje treba da ima'', navela je Vranić-Beširević. 

Istaknula je kako je značaj ove investicije veliki s više aspekata.

Medicinski otpad

''Posebno naglašavamo, uz mogućnost kremiranja umrle osobe, zbrinjavanje medicinskog, odnosno patohistološkog otpada. Riječ je o velikom problemu s kojim se svaki klinički centar susreće, a problemu koji će se izgradnjom krematorija itekako riješiti i to na najbolji mogući način, čime bi se izbjegao i rizik od zagađenja, pa i eventualne zaraze'', naglasili su iz Pokopa.

Dobijanjem krematorija građani BiH više neće morati posmrtne ostatke svojih najmilijih kremirati u Hrvatskoj ili Srbiji, čime će se troškovi transporta i opremanja umrlog po propisima međunarodnog transporta znatno smanjiti.

Kopirati
Drag cursor here to close