Monitoring

Planira se provjera pukotina na Starom mostu

Direktor navodi da se takva slična sanacija na Starom mostu radila 1954./55. godine pod vodstvom dr. Luke Marića.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 03. 2019. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ključni zaključak nakon prošlogodišnjeg monitoringa je da se konzultiraju stručnjaci Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) oko potrebe sanacije pukotina na kamenim elementima i tehnološkog postupka iste'', rekao je za Bljesak.info direktor Agencije 'Stari grad', Miralem Fajić.

Direktor navodi da se takva slična sanacija na Starom mostu radila 1954./55. godine pod vodstvom dr. Luke Marića.

Detaljni monitoring Mosta obavljen je 2010. i prošle 2018. godine. Ostalih godina su, navodi Fajić, uz vizualni pregled i određene intervencije na željeznoj ogradi i kaldrmi rađena po dva geodetska snimanja u ljeto i zimu kada se javljaju temperaturni ekstremi.

Kako tvrdi direktor Fajić, čekaju se povoljniji vremenski i hidrološki uvjeti za monitoring.

''Posljednji monitoring iz 2018., godine, podrazumijevao je podvodno snimanje stijenske mase ispod upornjaka Mosta koje je zbog nepovoljnih hidroloških i vremenskih uvjeta odgođeno do razdoblja povoljnog vremena i vodostaja Neretve, temeljitu analizu svih dosadašnjih geodetskih promatranja (oskultacije) repernih točaka na Mostu (njih 12) te snimanje i kartiranje pukotina na kamenim elementima Mosta'', rekao je za Bljesak.info.

Inače, Agencija ''Stari grad" Mostar je u okviru svojih nadležnosti, od osnivanja do danas, prati stanje Starog mosta i pripadajućih objekata koji su 2005., godine proglašeni svjetskom graditeljskom baštinom i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a.

O rezultatima monitoringa, navodi, Agencija svake godine obavijesti pored UNESCO-a, relevantne institucije u BiH (Komisiju za nacionalne spomenike, Federalni zavod za zaštitu spomenika i druge).

Kopirati
Drag cursor here to close