BEEP

Otkrivamo: Imaju li BiH i njeno stanovništvo koristi od ulaganja u energijsku učinkovitost?

U protekle dvije godine u obnovu 37 javnih objekata investirano preko 18 milijuna KM
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 01. 2019. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od tema kojoj se, u posljednje vrijeme, pridaje sve više pažnje, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini je energijska učinkovitost. Razlog tome je visoka stopa neracionalnog korištenja energije. Tako smo sve češće svjedoci svjetskih, ali i domaćih, projekata i kampanja, koje tvrde da je ulaganje u ovaj sektor višestruko isplativo. Uzimajući u obzir da se nerijetko radi i o novcu iz javnog proračuna, odlučili smo provjeriti da li, i koliko, koristi Bosna i Hercegovina zapravo ima od ovih ulaganja.

S tim ciljem, kontaktirali smo Jasminu Katicu, Šeficu odsjeka za energetsku efikasnost Federalnog ministarstva prostornog uređenja, koje implementira Projekt energijske učinkovitosti za BiH (BEEP).

"Ulaganje u sektor energijske učinkovitosti nosi višestruku korist našoj zemlji. Pored smanjenja emisija CO2 i doprinosa zaštiti okoline, te povećanja komfora korisnicima javnih objekata, tu su i ekonomski benefiti. Dosadašnjim ulaganjem od oko 18 milijuna KM smo ostvarili uštede od preko 2 milijuna KM godišnje. S druge strane, ako u obzir uzmemo činjenicu da radove na svim objektima izvode domaći izvođači, shvaćamo da ova ulaganja donose i priliku za lokalnu zajednicu", istaknula je Katica.

Kakav stav o ovoj temi imaju domaći poduzetnici pitali smo jednu mostarsku kompaniju, koja je, u sklopu projekta BEEP, izvođač radova na nekoliko objekata u FBiH. Rad na jednom ovakvom projektu je, kažu, prvenstveno izazov za firme. Za manje objekte je, u prosjeku, potrebno 18-20 radnika, dok se kod većih taj broj može povećati i na 27-30. Timovi se sastoje od stručnjaka različitih područja, poput elektroinstalacija, termoizolacija, gromobranskih instalacija, klime, grijanja i hlađenja (KGH), ugradnje otvora i instalacije krovova, te mnogih drugih. Pored poslovne prilike, ističu da ovakvi projekti lokalnim firmama donose i veliko iskustvo, odnosno reference za nove izazove u budućnosti.

"Pored očiglednih benefita ekonomske prirode, poput potencijala za rast lokalnih kompanija i stvaranja novih radnih mjesta, važno je napomenuti da ima i drugih, često zanemarenih, koristi. Nije mala stvar biti dio ovako velikog projekta. Rad po internacionalnim standardima i procedurama, te odgovornost koju dobijete su stvarno velike. No, ako imate pouzdan i vrijedan tim, koji želi da uči i napreduje, sve se to uspješno završi", rekli su nam iz iste kompanije.

U konačnici, zaključujemo da ovakvi projekti, iako idejno proizvod javnog sektora, imaju utjecaj i na samo tržište. A koliki efekt bi imala ulaganja privatnog sektora u energetsku učinkovitost, možemo samo pretpostaviti. U svakom slučaju, evidentno je da ova ulaganja nisu bespotrebni trošak, već višestruko isplativa investicija za našu zemlju, bila ona napisana malim ili velikim slovom.

Kopirati
Drag cursor here to close