O zapošljavanju

'Osobe s invaliditetom žele puniti proračun svojim radom, a ne biti na teret društvu'

Rebac je istaknula kako osobe s invaliditetom zaslužuju priliku, te da postoji i zakonska regulativa koja to mora osigurati jer je 2010. godine u BiH ratificirana i potpisana UN konvencija kojom je to zagarantirano.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 04. 2019. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važno je da se ovakva aktivnost održava u okviru sajma. Osobe s invaliditetom žele biti dio svih procesa u BiH, pa i šire a kamoli u lokalnoj zajednici. I na sajmu, kao i u radionici žele dokazati da su jednako vrijedni, da imaju svoje sposobnosti, da mogu raditi u skladu sa svojim sposobnostima, da žele zarađivati, žele puniti proračune svojim radom, a ne biti korisnici socijalnih pomoći i na teret u ovom društvu'', istaknula je to Jasan Rebac, predsjednica udruženja Ružičnjak Los Rosales iz Mostara, na okruglom stolu koji je na temu 'Zapošljavanje osoba s invaliditetom na području FBiH' održan u sklopu Mostarskog sajma.

Rebac je istaknula kako osobe s invaliditetom zaslužuju priliku, te da postoji i zakonska regulativa koja to mora osigurati jer je 2010. godine u BiH ratificirana i potpisana UN konvencija kojom je to zagarantirano.

''Zapošljavanje osoba s invaliditetom unutar bilo koje vrste registriranog poduzeća je kao svako drugo poduzeća. Tu nema nikakve razlike. Zbog čega je važna uloga Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH, koji je javna institucija na razini Federacije BiH i koji je utemeljen u skladu sa zakonom koji je dužan podržavati osobe s invaliditetom u sferi zapošljavanja. Nema razlike u zapošljavanju osobe koja nema invaliditet i osobe koja ima invaliditet. S tim što Fond daje određene prioritete i benefite za osobe s invaliditetom ovisno od postotka invaliditeta'', istaknula je Rebac.

Kako je poručeno, danas se u našoj zemlji poduzeća često znaju nazivati socijalnim, no to je daleko od realnog jer postoje određena pravila i zakoni koja takvo poduzeće u tom slučaju treba imati.

''Nitko od nas nema zakone na osnovu kojih se tako može prozvati. Na tom treba puno raditi, jer u svijetu se točno zna što je to socijalno poduzeće, što rade, tko radi, što sa ostvarenim profitom. To poduzeće nema ostvarenog profita, on taj profit ponovno ulaže u proširenje proizvodnje, zapošljavanje novih osoba s invaliditetom i tomu slično'', poručila je predsjednica udruženja Ružičnjak Los Rosales.

Okrugli stol je financijski podržan od strane Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom FBiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close