Pred sezonu požara

Opet smo nespremni

U Ministarstvu obrane BiH podsjećaju da su helikopteri stari i neoperativni. Problem je u novcu što potvrđuju i u državnoj komisiji za obranu i sigurnost.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 06. 2020. u 17:29 Bljesak.info
BiH za gašenje požara ima samo jedan opremljen helikopter

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina za gašenje požara ima samo jedan opremljen helikopter. I ovo ljeto dočekat ćemo nespremni pa ćemo u slučaju požara većih razmjera ponovo tražiti međunarodnu pomoć, izvještava BHRT.

U mjestu Ovačara, nedaleko od Konjica koji je prijetio obiteljskim kućama, kao i na ostalim nepristupačnim terenima, kao što je bio slučaj požara na planini Čvrsnici, jedini spas su helikopteri. Naša zemlja nema adekvatnu opremu za gašenje požara, pa u pomoć zovemo susjede.

''Mislim da ove godine ne možemo računati na ništa drugo nego što BiH ima do sada odnosno FBiH, a to su dva helikoptera OS koji uzimaju 500 litara vode i pomažu koliko treba'', kaže Petar Jurić, zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar.

Glasnogovornik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Pero Ćiro Pavlović kaže da će problem postojati sve dok na razini entiteta i države ne shvate potrebu nabavke letjelica.

''Mi moramo imati mogućnost gašenja požara iz zraka'', ističe Pavlović.

Iako nisu isključivo namijenjeni za te svrhe, helikopteri i angažman pripadnika Oružanih snaga BiH, bili su od presudnog značaja. U Ministarstvu obrane BiH podsjećaju da su helikopteri stari i neoperativni. Problem je u novcu što potvrđuju i u državnoj komisiji za obranu i sigurnost.

''Vojni povjerenik nam je rekao da imamo samo jedan helikopter i uslučaju gašenja požara to je neki mali skromni helikopter s nekih 400-450 litara. Dva su na remontu, ne mogu se završiti ove godine. Znači imamo puno problema, a nemamo nikakvog plana šta ćemo uraditi'', rekao je Zukan Helez iz Povjerenstva za sigurnost i obranu PSBiH.

Preko 90 posto požara izazvano je ljudskim faktorom. Najteže se kontroliraju šumski, koji izbijaju u ljetnim mjesecima. Nepostojanje letjelica u Federaciji BiH problem je brzog i efikasnog djelovanja, poručuju iz Civilne zaštite.

''Mi koristimo uglavnom helikoptere OS i u određenim okolnostima kada nema drugog rješenja, zahtjeve međunarodne pomoći dakle kanaderi iz Republike Hrvatske, traktori iz Crne Gore'', kaže Mustafa Kadribegović iz FUCZ.

Kopirati
Drag cursor here to close