Investicije

Opet posljednji na listi

Ima primjera da su se strani investitori zaustavili pred činjenicom da su u BiH velike političke turbulencije, bez naznaka da se stabiliziraju…
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 01. 2022. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH Milica Marković rekla je da je BiH, prema analizama, posljednja na listi balkanskih zemalja u koju bi došli strani investitori, koji zbog problema izazvanih pandemijom razmišljaju da presele poslove iz Azije i drugih dijelova Europe.

Marković je za Glas Srpske rekla kako su zbog pandemije proizvodna djelatnost i investicijski poslovi nekim investitorima postali skupi čak i u Aziji, pa ozbiljno razmišljaju o realokaciji poslovnih pogona.

"Međutim, od svih balkanskim zemalja informacije pokazuju da je BiH na posljednjem mjestu u koje bi eventualno došli i pokrenuli biznis. Što znači da imamo priliku da probamo zadobiti njihovu pažnju i da BiH barem u jednom dijelu bude zemlja u koju će investirati", rekla je Marković, prenosi Srna.

Navela je kako ima primjera da su se strani investitori zaustavili pred činjenicom da su u BiH velike političke turbulencije, bez naznaka da se stabiliziraju kako bi se nastavilo raditi na ekonomskom i investicijskom planu.

"Međutim, ima stranih investitora koji su bez obzira na sve to došli u BiH i započeli određene privredne aktivnosti. Tako je njemački trgovački lanac `Lidl` lani odlučio da investira u poslovne prostore. To znači i zapošljavanje naših ljudi", dodala je.

Pozivajući se na preliminarne rezultate Centralne banke BiH, Marković je napomenula da su strane investicije u BiH za devet mjeseci prošle godine iznosile milijardu i 49 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close