S područja triju županija

Okončana procedura za zbrinjavanje 414 tona spornog otpada

Primarno zbog interesa građana FBiH, ali i činjenice da teret izvršenja rješenja federalnog inspektora praktično nije podnio subjekt nadzora Krom reciklaža d.o.o. Drvar, Vlada FBiH je donijela Zaključak za provođenje procesnih radnji.
Gospodarstvo / Ulaganja | 06. 01. 2021. u 16:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon provedene procedure Federalna uprava za inspekcijske poslove sklopila je ugovor za izvođačem radova koji će ukloniti 414 tona neopasnog otpada deponiranog područja pet općina u tri kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da je zbog interesa građana FBiH i činjenice da teret izvršenja rješenja federalnog inspektora praktično nije podnio subjekt nadzora "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar, Vlada FBiH donijela zaključak kojim je stvorila pretpostavke za prikupljanje i zbrinjavanje otpada. Vlada FBIH zaključkom od 28. kolovoza 2020. godine zadužila je Fond za zaštitu okoliša FBiH da osigura novčana sredstva, a Federalnu upravu za inspekcijske poslove da pokrene proceduru zbrinjavanja na okolišno prihvatljiv način 414 tona otpada, a u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu zaključka.

Federalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula je proceduru javnih nabavki za pribavljanje predmetnih usluga od strane ponuđača, u otvorenom postupku javnih nabavki cijena ponuđača je bila značajno veća od procijenjene vrijednosti nabavke i kao takva neprihvatljiva, te je u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci ispoštovana zakonska procedura, uvjeti realizacije i najpovoljnija cijena, nakon čega je bez odlaganja zaključen ugovor s ponuđačem.

"Nakon što se ponuđač u postupku po pravnom lijeku odrekao žalbe, zaključen je i Ugovor o nabavci usluga zbrinjavanja na okolišno prihvatljiv način 414 tona neopasnog otpada ključnog broja: 19 12 08, te se odmah i pristupilo fazi realizacije istog, a po Dinamičkom planu kojeg dostavlja izvođač, čije aktivnosti na prikupljanju i zbrinjavanju otpada nastavljaju pratiti federalni inspektori, shodno tehnološkim i vremenskim uvjetima i u skladu s odredbama predviđenim ugovorom", navodi se u priopćenju.

Zbog ovog slučaja federalni urbanističko-ekološki inspektori po zahtjevima Federalne ministrice okoliša i turizma i anonimnim prijavama građana od srpnja mjeseca 2020. godine izvršili su niz inspekcijskih nadzora  s ciljem utvrđivanja okolnosti i uvjeta deponiranja, porijekla, vrste i štetnosti otpada po lokalno stanovništvo. Utvrđeno je da uvoznik tekstilnog otpada "Krom reciklaža" posjeduje dozvolu za upravljanje otpadom izdanu od strane nadležnog kantonalnog ministarstva, te da je 20 šlepera neopasnog tekstilnog otpada uvezeno i istovareno na teritoriji 5 općina iz 3 kantona.

"Nadalje, konstatirano je da otpad nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način kao i da operator upravlja otpadom bez nadzora, a da pogon i lokacija koji se spominju u dozvoli ne odgovaraju stanju na terenu, odnosno, oprema i mašine za reciklažu ne postoje na lokaciji uskladištenja otpada", navodi se u priopćenju iz Federalne uprave za inspekcijske poslove i dodaje da je i uzorkovanjem utvrđeno da se radi o neopasnom otpadu iz proizvodnje tekstila.

Federalni inspektor je još krajem srpnja mjeseca naložio poduzeću "Krom reciklaža" da u roku od 30 dana od dana dostavljanja rješenja prikupi navedeni otpad i postupi u skladu s izdanom dozvolom za upravljanje otpadom, ili da isti vrati pošiljatelju, odnosno da ga zbrine na način predviđen važećim  zakonskim aktima i propisima.  Na koncu, zbog financijskog stanja subjekta nadzora, izrečene upravne mjere nisu mogle biti prinudno izvršene.

Kopirati
Drag cursor here to close