Fotonaponski paneli

Od 2020. godine bit će obavezna ugradnja solarnih panela na kuće

Jedine dopuštene iznimke bit će građevine na koje se iz tehničkih razloga fotonaponski paneli neće moći postaviti.
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 05. 2018. u 08:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prelazak na obnovljive izvore energije do sada je za industrije, ali i za kućanstva, bio dobrovoljan, a ponegdje i luksuz – no, u skorijoj bi se budućnosti ovo moglo promijeniti, ako će druge države slijediti primjer Kalifornije.

U ovoj, jednoj od najbogatijih američkih saveznih država, od 2020. godine bit će uvedena obveza ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije iz solarne na sve nove kuće i zgrade niže od tri kata koje će se tamo graditi.

Trenutačno se u Kaliforniji na 15-20% krovova svih novih obiteljskih kuća nalaze solarne ploče, a kroz dvije bi godine to prema novoj regulativi moralo porasti na gotovo 100%.

Jedine dopuštene iznimke bit će građevine na koje se iz tehničkih razloga fotonaponski paneli neće moći postaviti, ili one koje se nalaze u sjeni viših građevina ili drveća pa takva instalacija ne bi imala smisla, piše Bug.hr.

Kalifornija će ovime postati prva američka savezna država, ali i prva u svijetu, koja će uvesti obvezu korištenja obnovljivih izvora energije za nove kuće.

Očekuje se i da ovaj potez donese novi zamah u industriju fotonaponskih panela i pripadajućih baterija, jer će nova pravila propisati i poticaje za kupnju kućnih sustava za pohranu električne energije (poput Teslinog Powerwalla)

Kopirati
Drag cursor here to close