Pažnja, pažnja

Mostar: Još jedna provjera sirena

Gradska uprava objavila je u ponedjeljak javnu nabavu za kupovinu tehničke opreme i sredstava za potrebe nadogradnje pete faze sustava za javno uzbunjivanje.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 03. 2021. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova provjera ispravnosti sustava za javno uzbunjivanje zakazana je za 1. travnja u 12:00 sati. Mostarske sirene će tako 60 sekundi emitirati signal "prestanak opasnosti" (jednolični ton u trajanju od 60 sekundi) s umanjenom snagom.

Naime, provjere sustava za javno uzbunjivanje, kako je najavljeno iz Grada Mostara, održavat će se svakog prvog u mjesecu.

Prvu probu do sada kupljenih sirena, neki Mostarci su mogli čuti 1. ožujka, a danima najavljivana akcija kod građana Mostara prošla je gotovo neprimjetno.

Grad Mostar je početkom ove godine pokrenuo proces nabave dodatnih šest kompleta sirena, tako da će sustav javnog uzbunjivanja u 2021. godine raspolagati sa 26 elektronskih sirena te time pokrivati i šire područje Grada Mostara. A , upravo u ponedjeljak je za nove sirene izdvojeno još 230 tisuća KM.

Gradska uprava objavila je u ponedjeljak javnu nabavu za kupovinu tehničke opreme i sredstava za potrebe nadogradnje pete faze sustava za javno uzbunjivanje.

Kako stoji u tenderskoj dokumentaciji, u sklopu nabave planirana je isporuka, instaliranje, testiranje i puštanje u rad opreme, potom obuka osoblja za upotrebu opreme. Isporuka opreme, navode, je 30 dana od zaključenja ugovora, a instaliranje prema dogovorenoj dinamici.

Prema dokumentaciji, ponuđač treba imati ''uspješno iskustvo u realizaciji najmanje jednog ugovora koji su u vezi sa predmetnom nabavom, u prethodne tri godine ili od datuma registracije, odnosno početka obavljanja djelatnosti, ako je ponuđač počeo sa radom prije manje od tri godine''.

No, nadogradnja mostarskog sustava za uzbunjivanje do sada je povjerena samo jednoj tvrtki.

Katarina d.o.o. Mostar je kroz ranije faze nadogradnje od Grada Mostara uprihodila preko pola milijuna maraka. Ugovore s tvrtkom, prema podacima Portala javnih nabava, potpisani su 4. svibnja 2020. (199.560 KM), 11. lipnja 2019. (179.250 KM) te 12. veljače 2018. (193.980 KM).

Ista tvrtka je posljednjih godina godine Gradu izradila mobilnu aplikaciju (48.500 KM), nabavila računala (49.173 KM), video nadzor u školama i Gradskoj upravi (164.836 KM), IP telekomunikacijsku centralu (49.519 KM), informatičku opremu (49.421 KM), IT opremu za uspostavu ICT sustava (49.421 KM) i osigurala druge informatičke poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close