Bitovnja

Njemačka financira izgradnju vjetroelektrane između Konjica i Kreševa

Vjetroelektrana "Bitovnja" jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja JP Elektroprivreda BiH.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 08. 2018. u 15:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni direktor Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević i izvršni direktor za ekonomske poslove Muhamed Ražanica potpisali su u Sarajevu s predstavnicima Njemačke razvojne banke (KfW) Constanze Kreiss i Matthias Schmidt-Rosen Ugovor o financiranju u vrijednosti 1.100.000 eura za pripremu projekta Vjetroelektrana "Bitovnja".  

Njemačka razvojna banka odobrila je bespovratna financijska sredstva, koja je osigurala njemačka vlada pod okvirom Njemačke razvojne suradnje sa BiH. 

U okviru pripreme projekta bit će izvršena dodatna mjerenja vjetropotencijala mjernim stubom i Lidarom, izrada bankabilne izvodljivosti, geološko geotehnička istraživanja, procjena uticaja vjetroelektrane na okoliš i socijalni razvoj, kao i izrada studije izvodljivosti. 

Predviđena je i izrada studije baznog stanja faune ptica i šišmiša, transportne, te studije priključenja vjetroelektrane na prijenosnu mrežu kao i izrada elaborata i odgovarajuće projektne dokumentacije. 

JP Elektroprivreda BiH planira izgradnju do 25 vjetroagregata ukupne instalirane snaga do uključivo 60 MW, ovisno o vrsti turbina. 

Dosadašnje analize procjenjuju minimalnu godišnju proizvodnju 110 GWh električne energije. 

Lokalitet planirane Vjetroelektrane "Bitovnja" nalazi se na području sjevernog dijela Općine Konjic, u blizini granice sa susjednom Općinom Kreševo, udaljen oko 30 km zapadno od Sarajeva. Prostire se na planinskom grebenu sa visinom između 1.530 i 1.700 m iznad razine mora. 

Vjetroelektrana "Bitovnja" jedan je od ključnih proizvodnih elektroenergetskih objekata na bazi obnovljivih izvora energije planiran za realizaciju u okviru Dugoročnog plana razvoja JP Elektroprivreda BiH. 

Mjerenja provođena s ciljem utvrđivanja potencijala Vjetroelektrane traju od 2010., a sva ispitivanja rađena su u skladu s najstrožijim standardima i preporukama korištenih u EU iz oblasti vjetroenergetike. 

U okviru Njemačke razvojne suradnje, KfW kreditnim sredstvima financira i projekt Vjetroelektrane "Podveležje" s 15 vjetroagregata, koja će biti izgrađena 10 km istočno od Mostara, priopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close