Žiranti i jamci

Ni novi zakoni neće pomoći prevarenim žirantima

Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 09. 2011. u 15:02 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove izmjene i dopune Zakona o bankama u Republici Srpskoj (RS) trebalo bi da zaštite poziciju jamaca, ali neće pomoći žirantima koji su oštećeni u proteklom periodu.

Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija tvrdi da ni kroz taj, kao i nove zakone o lizingu i o mikrokreditnim organizacijama “ne mogu osigurati retroaktivno djelovanje” da bi se pomoglo dosadašnjim žirantima na koje je pao teret otplate tuđih kredita.

Prema podacima Udruženja za zaštitu žiranata u BiH, više je od 200.000 žiranata u BiH koji su otplatili ili plaćaju tuđi kredit ili su dobili rješenje o izvršenju.

Ukoliko novi zakoni u RS-u budu usvojeni, budući žiranti trebalo bi da budu zaštićeni, obećava Tegeltija i navodi da će biti dobro upoznati se o svim elementima ugovora, obavezama i financijskom pozicijom osobe kojoj treba da budu jamac.

Tegeltija je potvrdio da je pripremljena i informacija za Skupštinu o primjeni zakona o porezima i doprinosima, nakon povećanja stopa u veljači, u kojoj se navodi da je povećano prikupljanje sredstava do kraja kolovoza, čak više i od planiranih.

Kopirati
Drag cursor here to close