Postavljaju se zeleni otoci

Neum počinje s odvojenim prikupljanjem otpada

Ovim projektom predviđa se djelomična, a potom i potpuna eliminacija plastičnog otpada i ambalaže.
Gospodarstvo / Ulaganja | 02. 07. 2020. u 13:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na petnaest frekventnih lokacija u Neumu u tijeku je postavljanje zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada.

Kontejneri će biti namijenjeni za odlaganje otpada koji je moguće reciklirati i to za odlaganje papira – kartona, plastike i metala.

Ukupno njih petnaest dio su opreme nabavljene zahvaljujući projektnoj suradnji GIZ-a i Općine Neum u sklopu projekta „Integrated Waste Management & Marine Litter Prevention in the Western Balkans“(Marine Litter)/„Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu“ (Morski otpad).

Ovim projektom predviđa se djelomična, a potom i potpuna eliminacija plastičnog otpada i ambalaže, u svrhu prevencije stvaranja morskog otpada kao i podizanje svijesti o važnosti zaštite životne sredine, prenosi Večernji list.

Foto: Vecernji.ba / Neum počinje s odvojenim prikupljanjem otpada

Projekt provodi Razvojna agencija Nera i Općina Neum u suradnji s JP Komunalno Neum, a bit će realiziran uz financijsku podršku Njemačke organizacije za međunarodnu suradnju (GIZ).

Ovim aktivnostima, Općina Neum, među prvima u svom okruženju, započinje sa sustavom odvojenog prikupljanja otpada, a sa ciljem da se taj sustav u budućnosti u potpunosti razvije.

Kao jedna od značajnijih aktivnosti projekta, uz 15 spomenutih zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada je i nabava vozila za odvoz komunalnog otpada kao i „balirka“ za PVC otpad, koja se na korištenje i upravljanje daje neumskom Komunalnom poduzeća, te 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu.

Sljedeći korak je izgradnja sortirnice gdje će se skupljeni otpad uz već nabavljenu balirku presovati, a potom će ugovoreni otkupljivač odvoziti na daljnju reciklažu.

Planirane prezentacije za građane i edukacije za djecu u vrtiću i školama o odvojenom prikupljanju otpada i značaju istog, nisu ostvarene zbog mjera opreza uvedenih radi pandemije COVID 19.

U cijeloj priči izrazito je bitna podrška građana, kao i neumskih gostiju, i stjecanje navike o odvojenom prikupljanju otpada za dobrobit ljudi i okoliša.

GIZ-ov projekt Marine Litter provodi se u regionalnoj suradnji u zemljama Jadranske regije. Vrijednost projekta je 3.500.00,00 eura, a planirano vrijeme trajanja projekta je do 2022. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close