Inicijativa

Neophodna reforma vodnih usluga u BiH

Sektor vodoopskrbe i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, tj. sektor vodnih usluga u BiH, karakterizira nedostatak pristupa kvalitetnim uslugama, slaba izvedba sektora i upitna održivost pružanja vodnih usluga.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 09. 2019. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sektor vodnih usluga u Bosni i Hercegovini nije dovoljno kvalitetan. Učinak je slab, a naša zemlja nema viziju njegovog razvoja, prenosi BHRT.

“Aquasan mreža u Bosni i Hercegovini” pokrenula je inicijativu koja ima cilj da okupi državna, enitetska i županijska ministarstva, jedinice lokalne samouprave, međunarodne financijske institucije i donatore, da bi zajedno definirali probleme u ovoj oblasti.

Sektor vodoopskrbe i odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda, tj. sektor vodnih usluga u BiH, karakterizira nedostatak pristupa kvalitetnim uslugama, slaba izvedba sektora i upitna održivost pružanja vodnih usluga.

Stanje sektora zahtijeva sistematičnu i participativnu reformu radi izrade i primjene sektorskih politika, strategija, pristupa i dobrih praksi. Stoga je “Aquasan mreža u BiH” inicirala pokretanje Platforme za dijalog interesnih strana, s ciljem da se podrži postizanje konsenzusa o potrebi reforme i definiranju rješenja na utvrđene nedostatke.

“Ta bi reforma, prije svega, trebalo da donese definiranje vizije i politike na koji način upravljati vodnim uslugama u Bosni i Hercegovini, na koji način upravljati ovim našim vrijednim resursom, dakle nacionalnim resursom kao što je voda. Trebalo bi unaprijediti zakonodavno-pravni i institucionalni okvir”, kaže predsjednica “Aquasan mreže u BiH” Vesna Muslić.

Trenutni zakonodavno-pravni i institucionalni okvir je fragmentiran i nije dovoljno precizan. Ovu oblast pokriva nekoliko zakona i nekoliko ministarstava na svim razinama. Sve to rezultira lošom operativnom učinkovitošću i slabom financijskom održivošću pružatelja usluga, a ono što je posebno bitno – nema uključenja građana u proces planiranja i donošenja odluka.

“Taj razvoj je uslovljen od međunarodnih financijskih institucija koje više ne žele financirati stanje kakvo je u Bosni i Hercegovini u sektoru vodnih usluga. Oni žele odgovorne, organizirane proaktivne jedinice lokalne samouprave i njihova vodovodna poduzeća”, navodi direktor Centra za vode i okoliš “Una consulting” Sandi Zulić.

Svi koji su uključeni u ovaj proces zagovaraju da reforma vodnih usluga u Bosni i Hercegovini bude jedna od ključnih točaka reformske agende BiH za naredni period.

Video: Naša zemlja nema viziju razvoja vodnih usluga
Kopirati
Drag cursor here to close