Ni cesta, ni radnika

Nema tko graditi ceste u BiH

U tijeku je završetak radova na novoj dionici magistrale preko Karaule do Tuzle, ali i konačna izgradnja ceste Neum - Stolac.
Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 01. 2019. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok je gradnja novih kilometara autoceste u Federaciji BiH u potpunom zastoju, situacija u rekonstrukciji i izgradnji magistralnih cesta nešto je bolja, objavila je Federalna televizija.

U tijeku je završetak radova na novoj dionici magistrale preko Karaule do Tuzle, ali i konačna izgradnja ceste Neum - Stolac. Ipak, dok se najavljuju novi projekti, gospodarstvenici upozoravaju da za to možda nećemo imati radnu snagu.

Kašnjenje - po običaju

Početkom prošle godine potpisan je ugovor za završetak radova preko Karaule koji će ubrzati promet, ali i učiniti ga prohodnijim, naročito u zimskim mjesecima, zbog smanjenja nadmorske visine. Kao što je to postala naša praksa, završetak radova kasni.

''Došlo je do izvjesnih problema, mislim da ćemo imati nekoliko mjeseci produžetka roka zbog dva mosta koji se grade. Očekujem da ćemo prije ljeta izvršiti ove radove. Radovi se financiraju iz kredita Ezropske investicijske banke'', rekao je za FTV Ljubo Pravdić, direktor Cesta Federacije BiH.

Većina projekata bit će financirana sredstavima međunarodnih financijskih institucija, među kojima je i cesta Neum - Stolac. Ipak, i proračunom FBiH osigurana su sredstva za infrastrukture projekte. Proračun konačnu sudbinu čeka u Domu  naroda.

''Čekamo suglasnost Svjetske banke, imamo pitanje za izvođača radova, za nekih mjesec očekujemo građevinsku dozvolu i zaključenje ugovora za nekih 8 i pol kilometara od Stoca prema Neumu'', ističe Pravdić.

Dogovor s Njemačkom

Premijer FBiH Fadil Novalić ranije je naveo da se može očekivati značajna stopa ekonomskog rasta što će rezultirati značajnijm smanjenjem stope nezaposlenost - te da je za putnu infrastrukturu osigurana milijarda i pol KM. Međutim, gospodarstvenici ukazuju na to da bi BiH mogla ostati bez kvalificirane radne snage, jer upravo za radnike iz građevinskog sektora postoji najveća potražnja u zemljama Zapadne Europe. Rješenje postoji, kažu u Gospodarskoj komori Federacije BiH, a to je da se poveća broj detašmana s Njemačkom.


''Mi smatramo da je jedan od načina prevladavanje tog problema jačanje suradnje BiH i Njemačke na tome da naše kompanije dobijaju poslove u Njemačkoj te da odavde povlače radnike i vraćaju ih nazad. Time bi radnici odlučili da ostanu u matičnim kompanijama - jedan dio radnog vijeka proveli bi na gradilištima u inozenstvu, a drugi u matičnoj firmi'', objašnjava Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH.

Gospodarstvenici vide priliku i u konačnoj realizaciji brze ceste Lašva - Nević polje, a s njom i projekta obilaznice oko Viteza što najavljuju iz Cesta Federacije. To bi, tvrdi FTV, u konačnici utjecalo na rast i u mnogim drugim industrijama, ne samo u građevinskoj, što bi za mnoge značilo novu poslovnu priliku u svojoj zemlji da ne bi egzistenciju tražili izvan granica BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close