Čeka uplatu

Nema para za park na Bijelom brijegu

Grad Mostar početkom ove godine započeo je sanaciju i revitalizaciju zapuštenog zelenog prostora u tom naselja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 09. 2020. u 12:36 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Započeti radovi na igralištima, šetnici, tribini i street workoutu vrijedni više od pola milijuna KM –  dijelu projekta obnove u naselju Bijeli brijeg –  čekaju rebalans proračuna Grada Mostara.

Foto: UniBox d.o.o. / Novo ruho Bijelog brijega

''Čekamo rebalans da vidimo hoćemo li imati zatvorenu konstrukciju ili nećemo. Produžili smo ugovor s Fondom za zaštitu okoliša FBiH da se sredstva mogu trošiti i u daljnjem roku. Otklonili smo taj problem i radovi bi se mogli što prije nastaviti, nadamo se u ovom mjesecu'', kazao je za Bljesak. info Branko Gašpar iz Službe za građenje infrastrukturnih objekata pri Odjelu za urbanizam i građenje Gradske uprave Mostar.

Naime, Grad Mostar početkom ove godine započeo je sanaciju i revitalizaciju zapuštenog zelenog prostora u tom naselja. Projektom je zamišljena obnova površine od dvije i pol tisuće četvornih metara, od čega su više od tisuću metara trebali biti travnjaci, a 612 metara namijenjeno je za ostalo zelenilo i šumu.

Foto: UniBox d.o.o.  / Novo ruho Bijelog brijega 

Radove na Bijelom brijegu izvodi tvrtka Konherc d.o.o. Mostar koji su, kako su nam potvrdili, do sada završili 70 posto zemljanih radova, a betonski su pri kraju, za daljnji nastavak čekaju rebalans proračuna Grada Mostara.

''Novac je na papiru bio osiguran, Federalni fond za zaštitu okoliša FBiH je osigurao je dio sredstava. Kada smo kasnije ušli u proračun stavke nema, novca nema i radovi stoje'', kazali su za Bljesak.info.

Daljnji radovi oko rasvjete, video nadzora, hortikulture, izgradnju šetnica, kao i sportskih igrališta i igrališta za djecu te nabava i ugradnja sportske opreme i rekvizita, urbanog mobilijara i odlagališta za kućni otpad čekat će novu uplatu Garada Mostar.

Foto: Bljesak.info / Radovi u naselju Bijeli brijeg

Međutim, nije uplata jedina koja usporava radove na ovom parku. Njegovu izgradnju neodgovornim bacanjem otpada usporavaju oni koji bi u njemu trebali jednoga dana uživati -  sami stanovnici ovog naselja. Gomilanje smeća na samom gradilištu, kao i stvaranjem deponije na djelu gdje su postavljeni kontejneri njihov je svakodnevni ritual.

Foto: Bljesak.info / Neodgovorno odlaganje otpada na Bijelom brijegu

''Prije petnaestak dana su nas zvali da pomognemo pri čišćenju deponije na Bijelom brijegu za vrijeme održavanja utakmice. Očistili smo tada i vjerujem da je već sada zatrpano novim'', kazali su.

Foto: Bljesak.info / Neodgovorno odlaganje otpada na Bijelom brijegu

Neodgovorno odlaganje otpada na Bijelom brijegu mogli bi, nadamo se, riješit podzemni kontejneri koje je Grad Mostar planirao nabaviti. Naime, u ovogodišnjem proračunu za tu je stavku planirao izdvojiti 50 tisuća. Međutim, baš poput onoga magarca s murala u ovom naselju neki njegovi stanovnici, po pitanju bacanja smeća, znaju biti jako tvrdoglavi. 

Kopirati
Drag cursor here to close