Sanela Klarić

Namjeran propust omogućava gradnju mini hidroelektrana?

''Uvjerena sam da je baš svakom građaninu BiH poznat stav i borba građana BiH koji svojim tijelima brane svoje rijeke''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 04. 09. 2022. u 10:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nacrt Zakona o električnoj energiji, koji se nalazi u javnoj raspravi sadrži krupan propust u članu 42., navodi Sanela Klarić, zastupnica u Parlamentu FBiH.

Naime, kako tvrdi, u tekstu nacrta se u spomenutom članu navodi da su sva postrojenja instalirane snage do 1 MW, oslobođena od obaveze da pribave Energetsku dozvolu. Dakle, u ta postrojenja spadaju i hidroelektrane.

''Uvjerena sam da je baš svakom građaninu BiH poznat stav i borba građana BiH koji svojim tijelima brane svoje rijeke. Sigurna sam da vam je poznat javno deklarirani stav Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a čiji sam član, kojim se od Vlade FBiH traži zabrana gradnje mini hidroelektrana na rijekama'', dodaje Klarić.

''Ovakav nacrt zakona, odnosno, odredba člana 42. bi bez ikakve sumnje upravo poništila dosadašnju zabranu izdavanja Energetskih dozvola, jer je predviđeno da se mini hidroelektranama do 1 MW uopšte ne izdaju Energetske dozvole, odnosno, ta postrojenja mogu dobiti odobrenja za građenje bez ikakavih problema. To bi ponovo dovelo do dozvoljavanja i motiviranja gradnje mini hidroelektrana snaga do 1 MW, što je neprihvatljivo'', istaknula je.

''Postavlja se pitanje je li ovo namjeran propust Ministra Džindića i njegovog tima? Kako su ovaj propust dozvolili svi uključeni stručnjaci i međunarodna zajednica? I da li je moguće da se kroz ovu grešku koja je trebala proći, ponovo pogoduje samo pojedincima koji su jasno pokazali nepoštovanje građana i građanki kao i naših rijeka u FBiH'', zaključila je Klarić.

Kopirati
Drag cursor here to close