Tuzla

Najveća poslijeratna investicija u državi: Počinje gradnja Bloka 7

Gradnju Bloka 7 vodit će kineska kompanija ''China Gezhouba Group''.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 08. 2019. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH usvojilo je na posljednjoj sjednici pismo podrške projektu gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla (TE), čime je odblokirana najveća poslijeratna investicija u državi, vrijedna 1,5 milijardi KM.

Pripremni radovi

U ''Elektroprivredi BiH'' očekuju da će uskoro dobiti potpisano pismo podrške od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nakon čega će ono biti proslijeđeno kineskom partneru kako bi kredit od 722 milijuna eura postao operativan, saznaje Avaz.

''Još čekamo da dobijemo pismo. Pripremni radovi radi gradnje Bloka 7 mogli bi započeti krajem rujna. Izabrali smo izvođača, ali se predmet trenutno, zbog žalbi drugih izvođača koji su se javili na tender, nalazi u Uredu za žalbe. Čim žalbeni postupak bude okončan, očekuje se početak pripremnih radova, koji ne ovise o kreditu, već ih financira 'Elektroprivreda BiH''', pojasnio je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije u ovoj državnoj kompaniji.

Kako pripremni radovi budu odmicali, tako će se gradilište predavati u ruke kineskih partnera, koji će imati rok od 56 mjeseci za završetak gradnje ovog, prema mišljenju mnogih, generacijskog projekta.

''Do 2024. godine planirali smo gašenje blokova 3, 4 i 5 ukupne snage od 500 megavati. Na Bloku 6 uradit ćemo sustav odsumporavanja i produžiti mu radni vijek za 20 do 25 godina. Blok 6 je snage od 223 megavati'', kazao je Salkić.

Potpisan sporazum

Vlada FBiH i ''Elektroprivreda BiH'' potpisale su, podsjećanja radi, sporazum o kreditnom zaduženju s državnom kineskom bankom EXIM, ali bez pisma podrške Vijeća ministara BiH, sporazum nije mogao postati operativan.

Pet mjeseci čakalo se na usvajanje pisma podrške, a čim ono sa potpisom stigne u ''Elektroprivredu BiH'', bit će proslijeđeno u Kinu. Kredit od 772 milijuna eura uzima se na period od 20 godina, uz pet godina grejs perioda i 15 godina otplate.

Gradnju Bloka 7 vodit će kineska kompanija ''China Gezhouba Group''.

Kopirati
Drag cursor here to close