Biznis forum

Najavljene nove investicije bh. dijaspore

''BiH je jedna od najpovoljnijih zemalja za investicije u cijeloj Europi, te je dragocjeno isticati pozitivne primjere kako bi prikazali pozitivnu klimu za investiranje'' - dodao je Muhić.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 04. 2021. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na danas održanom online biznis forumu organiziranom za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. poduzetnika, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, gospodarskih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija najavljene su nove zajedničke investicije između bh. dijaspore i bh. poduzetnika.

Online Biznis Forum je organiziran u sklopu projekata ''Dijaspora za razvoj'' (D4D), koji  je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, u suradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i partnerskim općinama.

Potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istaknuo da je za uspjeh kao stabilan dio lanaca dobavljača neophodno ostvariti snažnu konekciju sa bh. državljanima koji rade u svjetskim kompanijama, na vodećim pozicijama.

Generalni konzul Bosne i Hercegovine u Štutgartu Began Muhić rekao je da vlada velika zainteresovanost bh. dijaspore i bh. gospodarstvenika koji posluju u dijaspori da dio poslovanja prenesu u Bosnu i Hercegovinu.

''Mi trebamo raditi promociju zemlje i poslovnog ambijenta kako bismo zainteresirali investitore i poslovne subjekte za suradnju, te investiciju u BiH. BiH je jedna od najpovoljnijih zemalja za investicije u cijeloj Europi, te je dragocjeno isticati pozitivne primjere kako bi prikazali pozitivnu klimu za investiranje'' - dodao je Muhić.

Drugi dio Biznis Foruma bio je rezerviran za individualne b2b sastanke. Održano je više od 60 sastanaka između predstavnika bh. kompanija i predstavnika poslovne dijaspore, a najavljena su nova partnerstva, te nove investicije bh. dijaspore u BiH.

Naredni online biznis forum i b2b sastanci sa bh. dijasporom ''Potencijali i perspektive investiranja u poljoprivredu i proizvodnju hrane u BiH'' najavljeni su za 19. svibanj 2021. radi predstavljanja potencijala za ulaganje bh. dijaspore u poljoprivredni sektor i proizvodnju hrane, priopćeno je iz SERDA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close