''Gajevi'' u Bijelom Polju

Mušić obišao gradilišta buduće vjetroelektrane i poslovne zone kod Mostara

Sadašnja faza radova podrazumijeva iskope, izradu nasipa i tamponiranje, čija je vrijednost 5,5 milijuna KM.
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 01. 2018. u 19:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, ministar gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije Željko Laketić, direktor Elektrodistribucije Mostar Ragib Šuta i savjetnik potpredsjednice FBiH Salem Marić obišli su radove na vjetroelektrani Podveležje i poslovnoj zoni „Gajevi“ u Bijelom Polju kod Mostara.

Ugovor LOT 3 koji se trenutno izvodi na najvećem pojedinačnom projektu vjetroelektrana u Podveležju, čija će ukupna vrijednost iznositi više od 140 miliona KM, trenutno uključuje izgradnju pristupnih cesta u dužini od 10 kilometara i 15 montažnih platoa.

Sadašnja faza radova podrazumijeva iskope, izradu nasipa i tamponiranje, čija je vrijednost 5,5 milijuna  KM.

Radove u u ovoj fazi izvodi konzorcij koji sačinjavaju HP Investing, Amitea i Izgradnja Tojaga.

Rok za okončanje radova, čiji je izvođač Elektroprijenos BiH, a investitor Elektroprivreda BiH, je 20 juni 2018. godine.

Pristupne ceste i montažni platoi su preduvjet kako bi se oprema vjetroagregata transportovala i montirala. Proizvedena električna energija u ovom vjetroparku, čija snaga bi trebala biti 46 MW, bi se transportirala u elektroenergetski sustav.

Na području poslovne zone „Gajevi“ u sjevernom dijelu Grada Mostara, koja je koncipirana regulacijskim planom nekadašnje Općine Sjever, do sada su osigurani elektroenergetsko napajanje i pitka voda, urađen je izvedbeni projekt prometnice koji će biti glavna konekcija na koridor VC u sjevernom dijelu, te se radi projekt prikupljanja nekontroliranih voda.

Ova poslovna zona, u kojoj su već izgrađeni brojni poslovni objekti gospodarskih subjekata iz Mostara i Federacije BiH, kvalitetna je osnova za buduća ulaganja, jer se svi radovi odvijaju na osnovu regulacijskog plana Grada Mostara koji čini pozitivan propis i nudi pravnu sigurnost budućim investitorima.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić izrazio je zadovoljstvo radovima koji se obavljaju na dvije poslovne lokacije u blizini Mostara nazvavši ih generacijskim projektima koji će bitno utjecati na povećanje kvalitete života i poslovnog okruženja šireg područja Mostara i Hercegovine.

''Dugo smo pripremali i planirali ova dva projekta i oni sada na opće zadovoljstvo svih ulaze u jednu, moglo bi se reći, ozbiljnu, završnu fazu. Vjetroelektrana Podveležje je grandiozan projekat velike vrijednosti i značaja, koji će svoje konačne rezultate pored velikog financijskog ulaganja prikazivati u desetljećima koja su ispred nas'', kazao je Mušić.

Dodao je da je poslovna zona „Gajevi“ ideja koja se etapno radi, a njen puni kapacitet očekuje se u nadolazećem razdoblju.

''Ponosan sam na činjenicu da je ovaj dio BiH konačno postao mjesto velikih radova i poslovnih poduhvata'', kazao je predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić tijekom obilaska gradilišta budućih objekata vjetroelektrane i poslovne zone. 

Kopirati
Drag cursor here to close