Protiv autoceste

Mostar: ''Počinjemo pripreme za masovno mirno okupljanje ogorčenih stanovnika''

''Počinjemo pripreme za masovno mirno okupljanje ogorčenih stanovnika šireg prostora Mostara koje će se dogoditi za tridesetak dana na širem prostoru ovoga Ministarstva'', navodi se u priopćenju profesora Ahmeda Džubura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 08. 2019. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na mirno okupljanje ogorčenih protivnika prolaska trase autoceste na području Mostara jug – Buna  u petak, su promptno, nervozno i poslovično bezobrazno reagirali iz JP Autoceste Federacije'', navodi se u priopćenju profesora Ahmeda Džubura, nositelja liste DF-a za Parlament FBiH.

''Suludi projekt''

Predstavnici ovog Poduzeća koje bi trebalo biti javno su, kako navodi profesor Džubur vrlo samouvjereno i optimistično izjavili da se broj nezadovoljnika na suludoj lokaciji autoceste iz dana u dan smanjuje.

''Tržišni uvjeti prema kriterijima JP Autoceste FBiH su dramatično mijenjani kako je raslo nezadovoljstvo mještana naselja čija se imanja trajno uništavaju prolaskom autoceste. Vrijednost 1 dunuma zemljišta je na današnji dan (prema nepotvrđenim informacijama prešla 23.000,00 KM i ima tendenciju stalnog rasta)'', poručuje profesor Džubur.

Džubur najavljuje da će na prvoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH tražiti da mu se stave na uvid Rješenja o eksproprijaciji na predmetnoj lokaciji jer postoje indickacije da su pojedinci potpisali Ugovore na preko 300.000,00 KM kako bi postali kooperativni i pristali da budu sudionici suludog projekta.

Navodi da postoje nepotvrđene informacije da eksproprijacije obavljaju pomno odabrani sudski vještaci sa stranačkim pedigreom.

''Proglašen je javni interes da trasa autoceste ide ovom lokacijom. Kada se proglasi javni interes u uređenim društvima se prezentira i objašnjenje zašto je to javni, sveti, viši interes'', pita se profesor Džubur.

''Je li to možda?

  • Trajno iseljenje stotine osoba iz kategorije povratničkog, srpskog stanovništva koje na tim plodnim terenima boravi stotinama godina o čemu svjedoče izuzetno stari vinogradi i voćnjaci ali i grobovi njihovih predaka;
  • Iseljenjem nepoželjnog stanovništva konačno i čvrsto betoniranje buduće granice ''nacionalnih torova'' u kojima je stanovništvo balast koga se treba zauvijek riješiti i čekirati mu kartu u jednom smjeru
  • Neupitno kontaminiranje desetina hektara zemljišta najvišeg kreditnog rejtinga koje postaje neupotrebljivo za bilo kakvu biljnu i animalnu produkciju,
  • Zagađenje tla i vode ostacima teških metala iz ispušnih plinova te maziva i aditiva sa kancerogenim djelovanjem koje će se kišama uvlačiti u zemljište i vodene tokove,
  • Zaštita pasivnog, neproduktivnog, jalovog prostora podveleškog platoa na kome živi vrlo simboličan broj ljudi, ali sa koga potiče značajan broj nositelja visokih pozicija u političkoj sferi te izvršnoj i zakonodavnoj vlasti,
  • Otežati perspektivu razvoja turizma na ovim prostorima koji je u snažnom zamahu što podrazumijeva čistu životnu sredinu i autohtonu prirodnu okolinu.''

''Javnost Bosne i Hercegovine se želi dovesti u zabludu prezentiranjem lažnih informacija da je sve urađeno po Zakonu te da je prilikom odabira optimalne trase autoceste na području Mostara jug – Buna urađena i multikriterijska analiza opcija trase sa prijedlogom najpovoljnije opcije. Možda je i urađena, ali je nitko nije vidio, posebno ne na javnoj raspravi koja se ni po koju cijenu ne želi održati. Ona će pokazati da je ova trasa suluda i neodrživa iz demografskih, poljoprivrednih, ekoloških, zdravstvenih, privrednih i vrlo moguće, ekonomskih razloga'', poručuje profesor Džubur.

Nema javne rasprave

Jedan dio izaslanika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH mu je, tvrdi, potvrdio da su prije odlučivanja o Prostornom planu područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine autocesta na Koridoru 5C određenim objašnjenjima dovedeni u zabludu.

''Kršenje procedura, poput izbjegavanja javne rasprave koja nikada nije održana, a po Zakonu je bila obavezna je dovoljan razlog da se ovo pitanje ponovo stavi na razmatranje Federalnog parlamenta.''

''Kako su iz Autocesta FBiH krivicu za neodržavanja Zakonom predviđene javne rasprave prebacili na Federalno ministarstvo prostornog uređenja, sa današnjim danom počinjemo pripreme za masovno mirno okupljanje ogorčenih stanovnika šireg prostora Mostara  koje će se dogoditi za tridesetak dana na širem prostoru ovoga Ministarstva'', navodi se u priopćenju profesora Ahmeda Džubura.

Podsjetimo, Stanovnici južnih mostarskih naselja prosvjedovali su u petak na sporednom putu Kosor-Blagaj, kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom najava za izgradnju autoceste kroz Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine.

Kako su naveli prosvjednici oni se protive nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava.

Foto: Bljesak.info / Prosvjed protiv izgradnje autoceste koja prolazi kroz južna mostarska naselja 
Kopirati
Drag cursor here to close