Brošura

Mostar se pohvalio što je uradio

Izdvojeno je i 582.660 KM za zbrinjavanje mulja s Postrojenja za preradu otpadnih voda za koje nikad nije utvrđeno koliko su i jesu li pune otrova.
Gospodarstvo / Ulaganja | 21. 12. 2022. u 10:52 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sedamdesetak stranica Grad Mostar objavio je brošuru pod nazivom ''Aktivnosti Grada Mostara na realizaciji različitih projekata u razdoblju 2020. – 2022.''.

Tako je navedeno da je ''u potpunosti rekonstruirana ulica kod pošte u Blagaju'' što je koštalo 86.900 KM.

Vodovod i ulice

Urađen je i Projekt vodovoda – sekundarna mreža na Gubavici vrijednosti 608.967 KM bez PDV-a. Potom se Grad pohvalio prošlogodišnjim Adventom te zatvaranjem kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja u Mostaru. U brošuri se navodi kako ukupna vrijednost potprojekta Sutina, Grad Mostar iznosi 1,423.463 KM.

  / Iz brošure...

Kao projekt navodi se i dovršetak izgradnje sportske dvorane uz školu u Rodoču od 110 tisuća bez PDV-a. Posađeno je i 100 lipa u čast mostarskim rudarima na kopu Vihovići, a 89.000 KM izdvojeno je za popločavanje nogostupa u Ulici kralja Zvonimira dok je 130.000 KM izdvojeno za nogostup uz glavnu prometnicu ispred područne škole u naselju Raštani.

Grad je izdvojio i 340.000 KM vrijedan projekt zaštite i uređenja prirodnog naslijeđa Grada Mostara – obale i vodotoka rijeke Radobolje – Most Barakovac kao i projekt izgradnje kanalizacijske mreže naselja Opine u ukupnoj vrijednosti od 258.408,08 KM (bez PDV-a).

Grad osigurao je, navodi se, izdvojio 80.000 KM za uređenje Ulice Adema Buća te pokrenuo čišćenje nelegalnih deponija, izgradnju dijela desnoobalnog kolektora i rekonstrukciju Ulice Kneza Višeslava ukupne vrijednosti 540.000 KM.

Stabla

Ističe se i kako su gradonačelnik Mario Kordić i talijanski veleposlanik na Fortici posadili prva od tisuću stabala te da je uplaćeno 95.873 KM svim osnovnim školama za nabavu udžbenika za 960 prvašića.

Izdvojeno je i 582.660 KM za zbrinjavanje mulja s Postrojenja za preradu otpadnih voda za koje nikad nije utvrđeno koliko su i jesu li pune otrova.

Pokrenuta je i nova službena web-stranica Grada Mostara kao i službena Facebook stranica.

Osigurano je i 168.000 KM za 48 mikrobiznisa u iduće četiri godine, a 150.000 KM izdvojeno je za nastavak izgradnje Vodovoda Gubavica – Pijesci.

Foto: Bljesak.info / Otvorena prva šetnica mostarskih rudara

Grad navodi i kako su prvi put komunalni redari na ulicama Mostara te da je Domu zdravlja Mostar donirano sedam novih vozila vrijednih 150.000 KM te tri nove autocisterne za koje je Grad izdvojio 500.000 KM.
 
I Open City Mostar je među navedenim projektima kao i pristupanje regionalnom programu lokalne demokracije na Zapadnom Balkanu - ReLOaD2.

EU novac

U ovom razdoblju navedeno je i to da su Grad Mostar i INTERA TP potpisali sporazum o suradnji kao i da ''Grad Mostar jača tržišne pozicije siromašnih poljoprivrednika''.

Foto: Bljesak.info / Ilustracija (ARHIVA)

Grad se pohvalio kako je otvorena prva javna punionica električnih vozila u Mostaru te da je krenula izrada adresnog registra Grada Mostara.

Grad je, navodi se, izdvojio 20.000 KM za podršku projektima mladim mostarskim poduzetnicima a u 2021. godini pokrenuo ''provedbu nekoliko važnih i velikih projekata financiranih sredstvima Europske unije''.

Potom je nabavljeno novo vozilo hitne pomoći za Dom zdravlja vrijedno 200.000 KM, a za stipendiranje studenata je osigurao 357.000 KM te 350.000 KM za jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete.

Mostar je u protekle dvije godine počeo projekt odvajanja otpada „Eco Win“, a grad se hvali kao svojim projektom to što su se ''građani aktivno uključili u akciju proljetnog uređenja Mostara''.

Rušenje Ćirine zgrade

Potpisan je i Sporazum o partnerstvu za projekt „Podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru“ te su otvorene renovirane prostorije zemljišnoknjižnog ureda Općinskog suda u Mostaru.

Grad Mostar donio je Odluku o povlaštenim uvjetima gradnje i pogodnostima obavljanja djelatnosti u ruralnim područjima grada.

Postavljen je novi asfalt, parter i nogostup u Zagrebačkoj ulici, odrađeni su radovi na Trimuši te završeni radovi na uređenju Ulice kralja Tomislava.

Među projektima je ''konačno rušenje Ćirine zgrade u središtu Mostara'', a za kraj 2021. navode se ''Čari Adventa u Mostaru: blagdanska atmosfera uz klizanje, kuhano vino''.

Foto: Bljesak.info / Bageri ruše Ćirinu zgradu

Grad Mostar pohvalio se u ovom periodu i da je ''među najuspješnijim izlagačima na Međunarodnom sajmu gospodarstva'' ali i radovima u vrijednosti od 90.000 KM u Vukovarskoj ulici kod spomen-obilježja.

U parku na Bijelom brijegu postavljene su nadzorne kamere a ističe se i Financijska podrška za Dom zdravlja, školu, vrtiće, vjerske institucije u Mostaru u ukupnom iznosu od 938.049 KM.

Grad navodi radove na izgradnji tunela „Novi“ vrijedne 25,131.195 KM te ističe dvotračni turbo-rotor na Španjolskom trgu vrijedan 1,051.519 KM te izgradnju kružnog toka na raskrižju kod autobusnog kolodvora vrijednu 1,014.427 KM.

Dvorana uz školu

Grad kao projekt navodi i izgradnju sportske dvorane uz OŠ Ilije Jakovljevića u naselju Centar II, projekt vrijedan 2,000.000 KM te izgradnju ceste uz ovu školu.

Foto: Bljesak.info / Gradilište u Centru 2

U spomenutom razdoblju grad Split Mostaru je donirao 22 autobusa, a na sedam lokacija u Mostaru postavljeni su kontejneri za električni i elektronski otpad. U sklopu projekta Digital Nomads Herzegovina predstavljeni svi potencijali Hercegovine, a Projekt Skupštine građana Mostara je među najboljima na Svjetskom forumu za demokraciju dok je Mostar u Španjolskoj dobio nagradu za najbolji vinski grad.

Brošura završava ovogodišnjim Adventom.

Kopirati
Drag cursor here to close