U Ulici kneza Domagoja

Mostar: Opet najavljeno zatrpavanje rupe

''Ako investitori ne zatrpaju rupu do roka, onda treba ići prinudno izvršenje, koje izvršavamo mi ali su troškovi zatrpavanja investitorovi'', kazao je inspektor.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 05. 2021. u 14:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 18. svibnja, u devet sati, konačno bi trebala biti zatrpana rupa u Ulici kneza Domagoja, krak koje građani prolaze od 2018. godine.

Nebojša Šarić urbanističko-građevinski inspektor za Bljesak.info je potvrdio kako je doneseno rješenje prema kojem se investitoru naređuje zatrpavanje građevinske jame te dovođenje terena u stranu prije vršenja iskopa.

Na pitanje što ako se rupa opet ne zatrpa, inspektor nam je kazao kako bi se rupa trebala zatrpati.

''Ako investitori ne zatrpaju rupu do roka, onda treba ići prinudno izvršenje, koje izvršavamo mi ali su troškovi zatrpavanja investitorovi'', kazao je Šarić.

U Zaključku o dozvoli izvršenja Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara navodi se da Rješenje Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara kojim je investitorima Promark d.o.o. Mostar, Marku Vidačku, Boži Krstanoviću Anti Šainu, Draženu Erešu i Miji Mariću zbog bespravno izvedenih radova, naređeno zatrpavanje građevinske jame, dimenzija cca 28,00,x11,00m, dubine cca 4,00m, te dovođenje terena u stanje prije vršenja iskopa. Odredilo se i da će J.P. Komunalno d.o.o. Mostar izvršiti zatrpavanje građevinske jame. Izvršenje se provodi na teret izvršenika Promark, a obavit će se uz asistenciju nadležne Policijske uprave.

Žalba protiv ovog zaključka, ne odgađa njegovo izvršenje.

Vijećnica u Gradskom vijeću Mostara i stanarka jedne od zgrada ispred koje se nalazi rupa, Boška Ćavar, a pokrenula je cijelu priču, kaže da ako se ova odluka ne izvrši, točnije ako se rupa ne zatrpa da bi mogli ''zaključati Grad''.

''Ovaj zaključak će biti jedan korak u ljepši Mostar. Ono na čemu ja inzistiram cijelo vrijeme je da se bez građana i bez javne rasprave ne daju nikakve odluke i dozvole o gradnji, a pošto imam s tim iskustvo, na strani sam građana'', kaže Ćavar, podsjećajući da je rupa tu i ostala jer nije bilo javne rasprave, pa stanari gotovo da nisu ni znali za gradnju.

Inače, kaže Ćavar, investitori imaju želje i oni bi podigli katove i zazidali ''nas građane''.

''Investitori razmišljaju samo kako će više novaca zaraditi i što im se više isplati - dva ili 16 katova, naravno njima se više isplati 16 katova, a kako će građani živjeti koga to zanima? A to je za mene jako bitno'', kaže Ćavar.

Podsjetimo, smještanje objekta na zelenu javnu površinu, početak radova bez valjanih dozvola, manipuliranje s katastrom i vlasničkim listovima te potpuno zanemarivanje temeljne urbanističko građevinske logistike okarakterizirali su ovu priču, prenio je ranije Žurnal, no srećom građani su alarmirali nadležne.

Nakon što je inspekcija u listopadu 2018. godine izašla na teren, naložila je da se obustave radovi jer su izvođeni u suprotnosti s rješenjima koja su investitori dobili, te nisu u skladu s Regulacijskim planom za taj dio Mostara.

Iz inspekcije grada za naš portal ovu odluku inspektora pojasnili na sljedeći način: ''Prilikom inspekcijskog nadzora radova koji se izvode na ovoj lokaciji utvrđeno je da se isti izvode u suprotnosti s rješenjem br. UPI-07/2-25 8986/17 od 2. srpnja 2018. godine, kao i 'Regulacijskim planom u obuhvatu ulica kralja Zvonimira, kralja tvrtka i kneza Domagoja', čija je Odluka o donošenju i provođenju objavljena u Službenom glasniku Grada Mostara br. 11/2012, od 2.11.2012.god., te je inspektor u skladu sa svojim ovlastima i Zakonom poduzeo mjere iz svoje nadležnosti i donio rješenje u skladu sa Zakonom o građenju HNŽ kao i Zakonom o prostornom uređenju HNŽ''.

Na ranije odluke inspekcije investitori nisu reagirali, pa je 8.3.2019. godine stiglo rješenje da u roku od 30 dana moraju sve vratiti u prvobitno stanje.

Na ovo rješenje, investitori su uputili žalbu, navodeći da je rješenje došlo na adresu samo jednog investitora.

Ova žalba je odbijena, te je ovog puta rješenje dostavljeno i ostalim investitorima. U ovom rješenju Građevinska inspekcija Grada Mostara naredila je hitno zatrpavanje rupe u samom centru Mostara.

Zatrpavanje famozne rupe, treći put je najavljeno za 8. listopad 2020. godine, no to se opet nije dogodilo.

Tada je Ćavar rekla da stanari idu s tužbom za potraživanje vlasničkih prava jer otkupom stanova otkupili su i dvorište koje pripada zgradi kao cjelini. S tim što je najavila da će stanari tražiti ogromnu naknadu štete za sve pretrpljeno što su imali svih godina .

Kopirati
Drag cursor here to close