Ruglo i opasnost

Mostar: Koga čeka spaljena ruševina?

Na mjestu ruševne konstrukcije u Zagrebačkoj ulici na broju 11 planirana je izgradnja stambenog bloka - 4 lamele
Gospodarstvo / Ulaganja | 08. 07. 2021. u 13:31 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 22 godine u Zagrebačkoj ulici u Mostaru na broju 11 stoji ruševina, koja je nekada bila zgrada. Danas brojne generacije ne znaju ni što je tu bilo, a svi se pitaju zašto se ništa ne događa.

Davne 1999. godine preko noći svi stanari ove zgrade našli su se na ulici, nakon što je vatrena stihija u nešto više od sat vremena progutala njihove stanove.

Foto: Bljesak.info / Vatrena stihija progutala je zgradu u Zagrebačkoj

''Postoji potreba, a i interes da se ovaj obuhvat kvalitetno urbanistički riješi, da se ukloni izgoreni objekt koji predstavlja opasnost za ljude i imovinu'', rečeno je za Bljesak.info iz odjela za Urbanizam i građenje grada Mostara.

Kako nam je pojašnjeno iz urbanizma, Zagrebačka ulica broj 11 a i 11b (adresa izgorene zgrade), nalazi se u obuhvatu Regulacijskog plana „Dio Ulice Mahe Đikića“ stambeni blok, u obuhvatu sadašnjih Ulica kralja Zvonimira, kralja Tomislava, Zagrebačka i kralja Petra Krešimira IV.

Stambeni blok

''Navedeni plan je usvojen 1980.-e godine, a izmjene su izvršene 1995. i 1997. godine. Planirano je da se pristupi izradi novog Regulacijskog plana za ovaj obuhvat. Po važećem planskom dokumentu, na predmetnoj lokaciji planirana je izgradnja stambenog bloka - 4 lamele'', rečeno je iz odjela za Urbanizam, gdje dodaju da se problem stanara navedene zgrade rješava u posebnom postupku.

Foto: Bljesak.info / Vatrena stihija progutala je zgradu u Zagrebačkoj

Iz odjela za urbanizam su rekli kako su imovinsko-pravni odnosi, kao i stambeni odnosi stanara nekadašnje zgrade, u nadležnosti drugih Odjela i Službi.

Imovinsko-pravni odnosi

Iz Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara za Bljesak.info je rečeno kako je stambena zgrada u ulici Zagrebačka 11 imala 23 stana ukupne površine 838 m2 korisne površine u kojoj su bile smještene 23 obitelji.

''Grad Mostar trenutno u vidu alternativnog smještaja na privremeno korištenje dodjeljuje 5 stambenih jedinica stanarima Zagrebačke 11 i za jednog stanara plaća najamninu. Prebivalište i status ostalih stanara navedene zgrade, Gradu Mostaru nije poznat, s obzirom da se nama nisu obraćali za alternativni smještaj'', pojašnjeno nam je.

Foto: Bljesak.info / Ulaz u zgradu danas predstavlja sigurnosnu opasnost

Inače, ranije je objavljivano u medijima da svi stanari Zagrebačke 11 imaju status raseljenih i da se i ta zgrada tretira kao i one u ratu spaljene i srušene zgrade, što znači da imaju pravo na alternativni smještaj.

Opasnost

Zgrada od koje je ostao samo željezni kostur i stubišne stepenice osim što su ruglo, predstavljaju i opasnost.

Foto: Bljesak.info / Izgoreni objekt

Dijelovi lima i željezne konstrukcije nerijetko su tijekom zimskih mjeseci i udara bure otpadali, srećom, koliko nam je poznato ozlijeđenih osoba nije bilo.

Foto: Bljesak.info / Izgoreni objekt

Po propisima, gradska inspekcija bi mogla naložiti rušenje ostataka zgrade ukoliko se procijeni da objekt predstavlja opasnost za sigurnost građana. No ova konstrukcija, čini se, ostala je zaboravljena od svih. 

Kopirati
Drag cursor here to close