Idejno rješenje postoji

Mostar i Nevesinje bit će povezani tunelom?

"Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala sigurnost korisnika prometnice", navodi se u Zaključku.
Gospodarstvo / Ulaganja | 27. 05. 2019. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:  Bljesak.info / Nevesinje

Općinsko vijeće Nevesinje usvojilo je juče zaključak da se rehabilitacija i izgradnja magistralne ceste M 6.1 prema Mostaru i povezivanje općine Nevesinje i istočne Hercegovine sa Кoridorom 5C odredi kao strateški infrastrukturni prioritet, prenosi Hercegovina press.

Načelnik opštine Milenko Avdalović zadužen je da podnese inicijativu Vladi Republike Srpske za preusmjeravanje novčanih sredstava sa projekta ''Modernizacija regionalne cesteNevesinje – Berkovići“ na projekt ''Rehabilitacija i izgradnja dijela magistralnog puta koji spaja istočnu Hercegovinu sa Кoridorom 5C“.

U zaključku je navedeno da je magistralna prometnica prema Mostaru u lošem stanju i da se prema Vladi uputi inicijativa da se pronađe najoptimalnije rješenje za izgradnju ove prometnice.

"Izgradnjom tunela riješio bi se prevoj Grebak, smanjila dužina postojeće dionice i povećala sigurnost korisnika prometnice", navodi se u Zaključku.

Dodaje se da lokalna zajednica podnošenjem inicijative ne odustaje od modernizacije prometnice Nevesinje – Berkovići budući da podržava realizaciju projekta izgradnje vjetroparka Trusina.

U sklopu ovog projekta radiće se rekonstrukcija prometnice prema lokalitetu Trusina, obrazloženo je u Zaključku koji će biti upućen Vladi RS.

Načelnik Avdalović naglasio je da je otvorena mogućnost da se napravi povijesni poduhvat priključenja općine na Кoridor 5C. Rekao je da je razgovarao sa mještanima Trusine koji se protive inicijativi, ali smatra da je prometnica prema Mostaru kao jedna od najfrekventnijih u Hercegovini, u ovom trenutku prioritet općine.

Zaključak je usvojen glasovima većine (16), dok je opozicija bila suzdržana (5).

U Nevesinju je već rađeno idejno rješenje za tunel prema Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close