Nije proglašena prirodna nesreća

Mostar: Građani neće dobiti naknade za štete nastale u travanjskom potresu?

Ako dođu sredstva s viših razina i građani će dobiti novac za štetu nastalu u potresu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 11. 2022. u 10:00 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građani Mostara koji su prijavili štetu, vrlo je vjerojatno nikada neće dobiti naknade za štete nastale u potresu jačine 5,7 stupnjeva Richterove ljestvice 22. travnja 2022. godine.

''Nije proglašeno stanje prirodne nesreće i Grad nema obveze isplaćivati naknade'', kazao je za Bljesak.info Predrag Šupljeglav načelnik Odjela za organizaciju, pravne poslove, opću upravu, civilnu zaštitu i vatrogastvo.

Ako dođu sredstva s viših razina...

Na konstatacije da je komisija izlazila na teren, a građani prijavljivali štetu, Šupljeglav kaže kako je obveza da izađe komisija, da se utvrdi procjena štete, uradi elaborat o procjeni šteta i onda se uputi na više razine.

Ako dobiju neka sredstva od županije i Federacije, kaže, ''raspodijelit će ravnomjerno na građane koji su pretrpjeli štetu''.

Višim su razinama, potvrdio je Šupljeglav, uputili zahtjeve, no još uvijek nisu dobili odgovore. Kada i hoće li dobiti - ne zna.

Podsjetimo, povjerenstvo kojeg je formirao Grad Mostar, procijenio je štete koje nastale na području Mostara na 736.571 KM.

U elaboratu o štetama, navedeno ja kako je zaprimljen 47 zahtjev za procjenu štete u propisanom roku, od čega 19 zahtjeva podnesenih od strane pravnih i 28 zahtjeva podnesenih od strane fizičkih lica.

Pukotine

Komisija za procjenu šteta izazvanih djelovanjem prirodnih i drugih nesreća Grada Mostara je, kako se navodi, na svim prijavljenim objektima uočila pojavu većeg broja pukotina različite debljine i dubine, položaja i pravca prostiranja.

Navedeno je kako ''Komisija nije bila u mogućnosti izvršiti detaljniju analizu pukotina, jer se uglavnom radilo o pukotinama koje su uočene na plafonima i na gornjim dijelovima zidova i greda, a koje su bile nedostupne za detaljan pregled''.

''Iz tog razloga, Komisija nije bila u mogućnosti skidati boju, otucati malter i obraditi pukotine na površinama gdje su se pukotine pojavile, a što je bilo nužno da bi se točno utvrdila debljina i dubina nastalih pukotina i da bi se moglo utvrditi da li su one površinske u malteru ili oblozi ili pak dubinske u nosivim konstruktivnim elementima. Komisija nije bila u mogućnosti utvrditi kvalitetu ugrađenog materijala u oštećenim objektima'', navedeno je uz opasku kako bi bilo ''potrebno izvršiti ispitivanja materijala na konstrukciji ili vađenje uzoraka i ispitivanje uzoraka u laboratoriji''.

''Ni za jedan oštećeni objekt nije bila na raspolaganju projektna dokumentacija na osnovu koje je bilo izvršeno građenje objekta'', navedeno je u elaboratu.

''Komisija, također, nije mogla izvršiti uvid u eventualna oštećenja i pojavu pukotina u temeljima i krovnim konstrukcijama oštećenih objekata. Za neke pukotine, Komisija nije bila u mogućnosti pouzdano ustanoviti ni da li se radi o novim pukotinama ili su one postojale od ranije'', navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je pripremljen za sljedeću sjednica Gradskog vijeća Grada Mostara.

 

Kopirati
Drag cursor here to close