Nepoštivanje dogovora

Moguće nove blokade prometnica zbog hercegovačke autoceste?

Mještani naselja Ševaš Njive kod Počitelja prijete zbog nepoštovanja, kako kažu, dobivenih obećanja od strane predstavnika JP Autoceste FBiH
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 03. 2020. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok građani na jugu Mostara negoduju nezadovoljni što će trasa Autoputa 5c proći plodnim oranicama umjesto obroncima Podveležja, ako je suditi prema trenutnom raspoloženju građana tridesetak kilometara južnije, uskoro bismo sličnim povodom mogli posvjedočiti novim blokadama prometnica.

Mještani naselja Ševaš Njive kod Počitelja prijete zbog nepoštovanja, kako kažu, dobivenih obećanja od strane predstavnika JP Autoceste FBiH, a koja su se odnosili na postojeće lokalne puteve u mjesnim zajednicama kroz koje će proći buduća trasa u ovom dijelu Grada Čapljina, piše Dnevni list.

Poznato je da se na spomenutom lokalitetu gradi most u sklopu poddionice Počitelj – Zvirovići, koji bi se prema planu na određenim mjestima trebao “poklopiti“ s lokalnim putovima na području Počitelja.

Konkretno, u Ševaš Njivama na lokalitetu Begovića ograda most bi mogao zatvoriti put prema plodnim oranicama, nakon čega bi stanovništvo u ovom dijelu Počitelja za prolaske mehanizacije i eventualno stoke, moralo koristiti postojeći M17. Tako bi u opasnost doveli i sebe i stoku i već sad su izričiti da bi sve navedeno bilo “nemoguća misija“.

Foto: Bljesak.info / Radovi u Počitelju

Mještani sa kojim su razgovarali kažu da su na problem ranije ukazivali nadležnima, da su na javnoj raspravi u Čapljini dobili čvrsta obećanja da će se povesti računa o opstanku lokalnih puteva, ali i da se izvođač zasad ne pridržava datog obećanja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Ševaš Njive Mehmed Šabanović – Crni podsjeća da od poljoprivrede i stočarstva u ovom dijelu Općine živi 90 posto stanovništva, dok ostatak ove djelatnosti navodi kao dodatne u svojim domaćinstvima. Zemlja u ovom kraju itekako je plodna i na njoj uspijevaju krumpir, salata, rajčica, žitarice i brojne vrste voća.

''Mi, da se razumijemo, nemamo ništa protiv gradnje autoputa. Ipak, dužni smo upozoriti nadležne da bi bilo fer ispoštovati dogovor i u obzir uzeti potrebe nas građana. Ne znam kakva je situacija u drugim zajednicama, ali kod nas se, prema onome što vidimo, dogovor ne poštuje, niti se namjerava ispoštovati. Na mjestima na kojim bi se trebali naći budući prolazi, a kako bi postojeći putevi opstali, ne vidimo naznake da će do toga doći. U našem slučaju riječ je o lokalitetu Begovića ograde'', kaže.

Građani su, nastavlja, u više navrata upozoravali izvođače na ovaj problem, međutim zasad nitko nije reagirao. Ranije su se obraćali i JP Autoceste FBiH, piše Dnevni list.

''Radnici su svaki put kazali da se pridržavaju projekta i da su u ovom slučaju nemoćni. Moram da kažem da nije kasno, odnosno da se zahtjevu može udovoljiti. Uskoro ćemo se stoga ponovo obratiti Autocestama, a ukoliko ne bude razumijevanja, spremni smo i za radikalnije korake. Ipak je to naša egzistencija. Bez imanja do kojih put vodi, gotovo svi možemo napustiti decenijska ognjišta'', upozorava Šabanović.

Kopirati
Drag cursor here to close