Staša Košarac

Dodatni broj internacionalnih eksperata u slučaju Trgovska gora?

Mogućnost angažiranja dodatnog broja internacionalnih eksperata u slučaju Trgovska gora
Gospodarstvo / Ulaganja | 29. 11. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u Sarajevu šefa grupe Međunarodne agencije za atomsku energiju i nuklearni otpad Zorana Dračea i predsjedavajućeg Ekspertskog tima za Trgovsku goru Emira Dizdarevića.

Na sastanku je razgovarano o dinamici planiranih aktivnosti domaćih i međunarodnih stručnjaka, članova Ekspertskog tima, kada je u pitanju borba protiv izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

U fokusu današnjeg sastanka bila je mogućnost angažiranja dodatnog broja internacionalnih eksperata, te njihovo aktivno uključivanje i koordinacija s domaćim stručnjacima u realizaciji aktualnih i planiranih aktivnosti Ekspertskog tima na ovom pitanju.

Također, sugovornici su usuglasili način na koji će domaći i međunarodni eksperti pratiti aktivnosti i istraživanja koje Hrvatska provodi na ovom lokalitetu.

Namjera je da međunarodni tim stručnjaka zajedno sa članovima Ekspertskog tima sačini stručnu analizu dosadašnjih i budućih strategija, izvještaja i informacija, s ciljem izrade konačnog izvještaja o nuklearnoj sigurnosti planiranog objekta na Trgovskoj gori u skladu s međunarodnim standardima.

Današnji sastanak organiziran je uoči radnog sastanka Koordinacionog tijela s predstavnicima nadležnih ministarstava Republike Srpske i Federacije BiH, koji će početkom decembra biti održan u Novom Gradu, jednoj od potencijalno ugroženih općina izgradnjom spornog odlagališta na Trgovskoj gori.

Tema predstojećeg radnog sastanka u Novom Gradu biće način financiranja i dinamika provođenja određenih aktivnosti, poput geoloških, geofizičkih i hidroloških radova, kao i uzorkovanja za nulto stanje radioaktivnosti.

 

Kopirati
Drag cursor here to close