Blokada

Milijuni na čekanju: Mostar na ljeto neće imati gdje sa smećem

Kordić je potvrdio kako je u međuvremenu dogovoren i kreditni aranžman od 5 milijuna eura za sanaciju lokaliteta…
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 06. 2022. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako se ovako nastavi na ljeto nećemo imati gdje sa smećem'', poručio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić komentiravši probleme s Deponijom Uborak naglasivši da je građanska inicijativa „Jer nas se tiče” jedini razlog zašto se ne provodi Plan prilagodbe odlagališta komunalnog otpada.

''Uborak je jako veliki problem Mostara. Od početka je to bio prvi problem i prvi sastanci su bili s inicijativom „Jer nas se tiče”, s mogućim potencijalnim financijerima tog projekta i s nadležnim ministarstvima. Nakon godinu i pol dana sve što je tražila inicijativa je ispoštovano'', rekao je mostarski gradonačelnik novinarima u pauzi sjednice Gradskog vijeća.

Povučena tužba

Podsjetio je da je Grad, kao znak dobre volje, jednostrano povukao tužbu koja je ranije podignuta protiv aktivista spomenute inicijative, te da je urađen Plan prilagodbe odlagališta.

''Taj plan je izrađen od stručnih kuća koje nisu vezane za gradsku upravu. To su radile agencije koje se bave tom problematikom zajedno s Federalnim ministarstvom okoliša i turizma. Dobili smo fantastičan plan prilagođavanja koji stvarno taj lokalitet rješava u pet godina'', kazao je Kordić.

S druge strane, sastanak Europske banke za obnovu i razvoj i Grada Mostara održan je prošlog tjedna na kojem je istaknuto kako je ''Grad Mostar napravio sve potrebne preduvjete za implementaciju Plana prilagodbe i sanaciju deponije Uborak''.

Zaključeno je i kako je potrebno ''hitno djelovanje jer više nema mjesta za odgađanje implementacije plana prilagodbe''.

Doznajemo kako je na sastanku izraženo žaljenje jer se zbog političkog angažmana pojedinih pripadnika Udruženja politizira i pitanje Deponije te koristi u predizborne svrhe što u konačnici može biti štetno po sve građane Grada Mostara.

7,5 milijuna eura na čekanju

Kordić je potvrdio kako je u međuvremenu dogovoren i kreditni aranžman od 5 milijuna eura za sanaciju lokaliteta s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj, a od Federalnog fonda za zaštitu okoliša Grada Mostar je dobio 2,5 milijuna maraka od Federalnog fonda za zaštitu okoliša za početak radova.

''Dobili smo i okolišnu dozvolu, a na nju je uložena žalba 18. siječnja. Mi u gradskoj upravi nismo htjeli praviti veliku temu oko ovoga u nadi da će se iz Inicijative povući i urazumiti. U ovom trenutku inicijativa „Jer nas se tiče” jedini je razlog zašto se na Uborku trenutno ništa ne radi u smislu sanacije, korektnog deponiranja, završetka izgradnje pročistača voda'', kazao je Kordić.

Ponovio je kako je odgovornost za trenutnu situaciju isključivo na inicijativi „Jer nas se tiče”.

''Odradili smo sve što smo mogli, četiri mjeseca sjedimo i molimo Inicijativu da prestane biti kočničar u svemu. Ako se ovako nastavi, čeka nas ozbiljna situacija na ljeto kad grad bude pun turista, a mi nećemo imati gdje sa smećem'', poručio je Kordić.

Mještani i ekološki aktivisti godinama traže sanaciju Uborka te iznalaženje nove lokacije za mostarsko odlagalište komunalnog otpada.

Širenje Uborka

Nakon što su u Mostaru 2020. godine održani lokalni izbori te je uspostavljena gradska vlast priča je pokrenuta s mrtve točke.

Izrađen je Plan prilagodbe odlagališta, međutim, nezadovoljni postavljenim rokovima i činjenicom da je previđeno daljnje odlaganje otpada na Uborku do konačne sanacije odlagališta, aktivisti su podigli tužbu zbog čega je provedba Plana stopirana.

No, tijekom održavanja pretprošle sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara, sredinom svibnja, održan je performans ispred Vijećnmice gdje je predstavnik građanske inicijative “Jer nas se tiče“ Fuad Hujdur rekao da u dosadašnjem mandatu gradonačelnika Kordića “građani nisu osjetili pomaka u rješavanju jednog od ključnih problema kao što je deponija Uborak”.

''Tužba samo sprječava širenje Uborka i mi je nećemo povući'', rekao je Hujdur.

Kopirati
Drag cursor here to close