Obnova

Milijuni i administracija stali pred mostarske ruševine

Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, kaže kako je, da bi se riješio problem s ruševinama, potrebno poraditi na pravnoj regulativi.
Gospodarstvo / Ulaganja | 07. 03. 2018. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rješavanje pitanja mostarskih ruševina na čekanju je, između ostalog, i zbog imovinskih pokazatelja koji opterećuju proces, piše Faktor dodajući kako su ''u igri'' i višemilijunski iznosi koji se traže od investitora, i administrativne barijere, zbog čega za njihovu obnovu je sve manje interesa, dok one istovremeno svakodnevno prijete obrušavanjem koje bi moglo rezultirati tragičnim posljedicama.


Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Grada Mostara, kaže kako je, da bi se riješio problem s ruševinama, potrebno poraditi na pravnoj regulativi.

''Treba puno poraditi na pravnoj regulativi kako bi se prilagodila normalnom stanju, da se riješe ti objekti'', ističe Bubalo.

Dodao je kako je, da bi se neki objekt rušio u staroj jezgri grada, potrebno i mišljenje Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Faktor navodi kako je među ruševinama u užoj jezgri Mostara veliki broj građevina kulturno-povijesnog nasljeđa.

''Tako samo u nekadašnjoj Titovoj ima desetak takozvanih kapitalnih objekata, napravljenih prvobitno u vrijeme uprave Austro-Ugarske monarhije u BiH, koje su u ratu potpuno uništene i danas predstavljaju opasnost za prolaznike i promet, a i okupljalište su narkomana i svakojakih beskućnika'', piše Faktor.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja nadležno je za zgrade u staroj jezgri grada, a mostarska Gradska uprava kroz sufinanciranje obnove očekuje pomoć svih razina vlasti.

Prvi čovjek Grada Mostara Ljubo Bešlić nedavno je kazao kako se u ovoj godini mora više raditi na uklanjanju i obnovi objekata koji već dva i pol desetljeća u svijet šalju ružnu sliku.

Kopirati
Drag cursor here to close