U Bruxellesu

Kreće renoviranje zgrade Euopskog parlamenta u vrijednosti od 455 milijuna eura

Obnova će se izvoditi u fazama, minimizirajući nedostupnost plenarne sale u Bruxellesu i smanjujući ukupne troškove u usporedbi s projektima koji su rezultat prvobitnog arhitektonskog natječaja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 19. 12. 2023. u 15:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Renoviranje zgrade Europskog parlamenta u Bruxellesu odobreno je od strane Biroa Europskog parlamenta, po procijenjenoj cijeni od 455 milijuna eura. Očekuje se da će radovi početi 2025. godine.

Biro Europskog parlamenta, koji čine predsjednik, četrnaest potpredsjednika i pet blagajnika, donio je prošli tjedan konačnu odluku da se nastavi s renoviranjem zgrade Paul-Henri Spaak na trgu Luksemburg u Bruxellesu. Renoviranje je neophodno jer zgrada više nije u skladu sa sigurnosnim i energetskim standardima.

Europska unija financira projekt

Procijenjena vrijednost radova je 455 milijuna eura, a financirat će ih Europska unija. Odobreni pristup pokazao se ekonomičnijim od prijedloga JDS Architects, pobjednika natječaja, koji je predložio da zgrada ima otvoreni krovni vrt, ali je na kraju taj prijedlog odbijen.

Obnova će se izvoditi u fazama, minimizirajući nedostupnost plenarne sale u Bruxellesu i smanjujući ukupne troškove u usporedbi s projektima koji su rezultat prvobitnog arhitektonskog natječaja.

Očekuje se da će radovi na renoviranju početi 2025. godine i trajati do 2030. godine.

Kašnjenje u donošenju odluke dijelom je uzrokovano protivljenjem Strasbourga, gdje se nalazi druga zgrada Europskog parlamenta.

Renoviranje umjesto rušenja

Osim toga, socijaldemokratska frakcija izrazila je zabrinutost zbog percepcije rastrošnog Europskog parlamenta u javnosti. Usprkos ovim izazovima, odluka je sada donesena.

"Biro je konačno donio odluku. Ovo nudi vrlo pozitivnu perspektivu u Bruxellesu i potvrđuje učvršćenu poziciju Europskog parlamenta u samom gradu",  rekao je Alain Hutchinson, povjerenik za Europu, za lokalni novinski list BRUZZ.

Dodao je da je odabrani pristup također povoljan, jer uključuje renoviranje zgrade umjesto rušenja i ponovne izgradnje.

Kopirati
Drag cursor here to close