Obostrana korist

Košarac: Trebinje, Hercegovina i RS prepoznati kao stabilan prostor za inozemna ulaganja

Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 01. 2022. u 22:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac danas je s direktorom kompanije "Doa Konsalting" Mahmutom Guvenom boravio u radnoj posjeti Gradskoj upravi Grada Trebinja, gdje je održan sastanak s gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i direktorom lokalnog Agrarnog fonda Veselinom Dutinom.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima unapređenja privrednog ambijenta u Trebinju i hercegovačkoj regiji, povezivanju ovdašnjih i turskih gospodarstvenika, kao i investicijama u poljoprivredni, energetski i turistički sektor.

Košarac je istaknuo da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH, te naglasio da su dobri odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana dodatni motiv za nastavak i jačanje ukupne gospodarske suradnje.

Izrazio je uvjerenje da će, na temelju konzultacija i dogovora Gradske uprave Trebinja i zainteresiranih investitora iz Turske, biti realizirani određeni projekti na obostranu korist.

"Trebinje, Hercegovina i Republika Srpska su prepoznati kao stabilan prostor za inostrana ulaganja. Ozbiljni investitori iz država regije, Europske unije i drugih država ovdje su dobrodošli, te mogu računati na potrebnu institucionalnu podršku", rekao je  Košarac.

Poseban fokus razgovora bio je na unapređenju turističkih kapaciteta u Trebinju, pri čemu je izražena spremnost za povezivanje s regijom Kapadokija, koja je zahvaljujući prepoznatljivim vožnjama balonima, među vodećim turističkim destinacijama u Turskoj.

Dogovoreno je da se u narednom razdoblju, u suradnji s partnerima iz Turske, radi na uspostavljanju pomenutog turističkog sadržaja u Trebinju.

Sugovornici su ocijenili da će izgradnja aerodroma u Trebinju biti od velikog značaja za dalji razvoj turističkog sektora i povećanje broja turista. S tim uvezi, naglašeno je da će Gradska uprava, nakon završetka tog projekta, ponuditi zainteresiranim stranim investitorima, uključujući i turske, mogućnost izgradnje hotelskih kapaciteta renomiranih brendova, kao i izgradnje shopping centra.

S obzirom na povoljan geografski položaj Trebinja, broj sunčanih dana tijekom godine, te mediteransku klimu u ovom regionu, razgovarano je o razvoju zdravstvenog turizma i uspostavljanju suradnje s medicinskim stručnjacima iz Turske, ali i o donacijama medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Hercegovini.

Ukazano je na zainteresiranost turskih investitora za poljoprivredni sektor, posebno za plasteničku proizvodnju, pri čemu je konstatirano da je neophodno osigurati i prerađivačke kapacitete.

Predstavnicima kompanije ''Doa Konsalting" predstavljen je projekt ''Hercegovačka kuća'', te prepoznatljivi hercegovački proizvodi, uključujući i vinsku ponudu te regije, priopćeno je iz MVTEO BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close